Gruvan ska dubbleras

Hörde att gruvhålets yta ska bli dubbelt så stort som det är idag, Tapuli K1 och K2, vilket kanske kan ge ersättningsmalm till LKAB under de 3-4 år som de letar nytt i Kiruna? (malmen börjar ta slut där enligt kvällens TV-nyheter)

Passande att VD:n här, har jobbat där, och kan sy ihop ett räddningspaket!

Annars tror jag faktiskt att konkursen är nära… utan att gå in på några känslodetaljer.

Hm, och vad gäller K3 som blev återkallad av Northland själv då innan konkursen, hörde jag kan vara aktuell igen, men att där har Länsstyrelsen redan visat i beslut att de tagit Naturvårdsverkets besök på allvar!

“Miljömuppar” och “Kvinnor från Östermalm i Stockholm” är annars omdömen man gett om dem efter besöket här i Pajala… kanske utan att förstå att de är tjänstemän på en statlig myndighet?

Nå, hur som helst, jag tror att Herr Lindvall fixar det, på gruv- och miljötillståndet de har från 2008, genom att kapa ledningarna mot öst, och rena processvattnet i väst, så att det inpumpade älvvattnet kan släppas ut på myren Kokkovuoma, som tydligen torkat ut hela 16 m ner i backen!

En stor myr, som ska gå från Lainoälv till Ryssland, enligt samebyn… med en remsa “Kivipalo”? Som på svenska betyder?

Nej, det går segt det här, hjärnan är som gegga, ögonen torra, och axlarna knakar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *