Blev han avsatt?

Säpochefen – som fick kritik dagen innan tillsättningen av ny Rikspolischef, för att Säpo inte kunnat förutspå terrorattacken i Stockholm trots inkomna tips – fick han gå?

Alla pratar om att Eliasson “fick gå”, men jag som alltid är intresserad av “den andra sidan” tänker alltså enligt ovan också.

M a o, har det alltså skett två “avgångar” inom Polisen? Där den senare även han fick starkt stöd av Polisförbundet – men omvänt. Och där facket samtidigt gick med på att sänka profilkravet för en “Rikspolischef” för framtiden? Så, istället för att uppgradera polisyrket, sänktes det än mer i stället?

Ett bra val som person, för alla verkar ha blivit charmade av Tornberg genom media, inte bara jag, vilket i sig bådar gott för att en allmän och välbehövlig “charmkurs” äntligen kommer till stånd internt inom Polismyndigheten Sverige!

Men, åter till Eliasson då, som först gav mig rubriktanken “Långa bollar på Bengt”.

Fast nu när Niska hoppat av S-listan i Pajala, och inte kommer att ingå i Kommunstyrelsens arbetsutskott, som det ser ut nu i alla fall, så försvann Bengt-kopplingen till Eliasson. Men Börjes långa bollar lever dock kvar i min tanke (hör 7 minuter i P1 igår)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6875633

Att Eliasson – som nu blir chef för MSB, som “styr” kommunernas säkerhet, och redan idag har “trampat in” på polisens område genom att följa upp brottsstatistiken

https://ida.msb.se/ida2#page=OppnaJamforelser

– fortsätter – som jag ser det – att “styra polisen lokalt” i varje enskild kommun i Sverige!

Men att han nu gör det mer “direkt” genom MSB rakt till kommunledningarna, en långboll från Stockholm t ex direkt till Kiruna, helt utan polisfackets kännedom och möjlighet till påverkan denna gång…. Att facket står som ett gapande mittfält, vid motståndarmålet, som charmat dem?

Och vem vet? Kritiken mot Säpo kanske leder till att MSB också blir “ansvarig” för bevakningen av inkomna tips om “terrorhot”, genom KS au/Krisledningsnämnden/ eller varje enskild kommuns säkerhetssamordnare?

Det kanske var så att regeringen sedan september planerat att lyfta in Eliasson till skapare av ett nytt polis-Sverige, och slängde in säpochefen som ett köttben till Polisförbundet?

Nya tankar, nya vindar, eller tvärtom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *