Gåtan = lulesamiska!

Aareajoki är tydligen en förfinskning av Árajåhkå, genom att samiskans À uttalas med lång vokal A som blir Aa i finskan – vilket Lantmäteriet använt som grund när de gick igenom och “förfinskade” ortsnamn år 1964, d v s utifrån en tolkning gjord av huvudkontoret i Luleå, och då det redan finska Areavaara från år 1886 plötsligt ändrades till Aareavaara, alltså utifrån en förfinskning av samiskan!(?)

Lite märkligt kan tyckas… när samma Lantmäteriet angett att Aareavaara på samiska kallats “Kelkkatunturi”!

Det är en gåta det där med rysskräcken i Sverige, för först fick man i Areavaara vara gammeldags svensk, sen skulle man bli ny finsk i Aareavaara, och så plötsligt är det ändrat att vi ska kännas vid samiskans Á också!

Men, vi har inte ingått i Lappmarkerna från 1500-talet till 1800-talet, om man ser på kartan som finns i den här länken, där Pajala kommun och kustkommunerna exluderas det som annars omfattar Norge, Sverige, Finland och Ryssland – kanske för att vi har varit längre under vatten?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pite_lappmark#/media/File:S%C3%A1mi_local_community_Siida.jpg

M a o, att de 11 300 år gamla fynden här i Aareavaara kommer någon annanstans ifrån? (kan enkelt vara så, i och med att fyndet var ytligt och att man inte grävt mer omfattande)

Nej, inte heller Sametinget gör anspråk på Pajala Kommun!

https://www.sametinget.se/62102

Och det här har jag fått från ortnamnsregistret! (klicka på dem så blir de större)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *