Människors lika värde?

Regnet igår gjorde att jag varit inne och städat inför vintern, och också haft tid att tänka på annat än jakt och skog.

Och i morse när jag hörde att Tornedalingars Riksförbund reagerat över hemspråksundervisningen i Luleå, så gick mina tankar till finskan.

Faktiskt, jag har ett tag reagerat över att vi människor med finsk bakgrund återigen klassas ner i samhället! Precis som advokat Tuhkanen också reflekterade över i en nyhetssändning, gällande personer med finskt ursprung, att kan det vara så att de därför dömts till långa fängelsestraff, utan bevis?

Vindarna i samhället blåser fram och tillbaka, och när Putin säger bu, så är det bä för oss, med finsk anknytning och boplats under den s k järnriddån. Kanske lite extra för mig också, eftersom jag är polis, och är tillsammans med en soldat från Finland, som bor just vid Pellobron…

Men nej, det klickar inte i telefonen, eller hörs konstiga ljud när vi pratar… så avlyssnade är vi nog inte!

Hur som helst, jag minns själv när jag i min polisungdom gjorde praktik hos Åklagarmyndigheten, och hur de i sitt “betyg” därifrån hade betonat extra att konstapel Kumpula hade en väldigt fin människosyn!

För mig var det självklart, att jag resonerade med respekt och rättvisa kring de som skulle dömas, att jag såg människan bakom varje knarkare, fortkörare osv, och inte gjorde skillnad på finare folk för strafflindring gällande höga dagsböter och mediaintresse utifrån inkomsten.

Så är jag även idag, och jag kan faktiskt få intellektuellt utbyte av att prata med rattfyllerister och andra småbusar som ingår i samhället, precis som jag.

Ja, och så var det även när jag var på “FN tjänst”- jag hade lika kul med maskinisterna som analytikerna och fallskärmsjägarna, och som MP körde jag med lika linje rakt av – men med den skillnaden i effekt, att jag vid beslag av sprit i baracken blev bespottad av elitsoldaterna, medan maskinisterna fortfarande hälsade…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *