Meänkieli…

Häxan från Blåkulla är åter i vardagen här på bloggen… nu med den skillnaden att nåjden har blivit döpt – hon heter Notita!

Foto: Amppa A-M Kumpula

Notita känner sig som en god och upplysande solgudinna, och hon känner sig hemma i tältet uppe på Terskankielensuo, där hon stannar upp och reflekterar över tillvaron som i en kyrka.

roetjneeowit

Jaha, och vad har hon då sejdat? Ett välstånd in i Sverige från Finland, norr om Aareavaara, med kulorna i gruvan.

Funderat medvetet också? Jo, på språk, utifrån en språkforskare som var med på Meänraatiosändningen i eftermiddag, och som sade om Meänkieli “att det bara är att bestämma ett sätt hur det ska skrivas, om det finns flera alternativ”. Men alltså, det är ju en sak om Finland bestämmer hur finska ska skrivas i Finland. Men, VEM ska bestämma hur Meänkieli ska skrivas i Sverige?! Jag bara undrar… och lyssnade inte klart på programmet…. så jag vet inte om det kom ett svar redan där om den svenska Regeringen eller nåt sånt… och måste nog lyssna på reprisen, eller i vart fall hänga med i debatten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *