Analys? Ja

Hjärnan har fått hjälp på traven den här gången, i och med att jag fick tillåtselse till att ta videoupptagning på utskällningen som jag visste skulle komma… och därmed också har den sansade och professionella delen på ljud att lyssna på. Så, utöver att sova på saken, har hjärnan också fastnat för kärnan i hela historian på filen.

Och det är, med journalisttermer – eller rubriksättning in i framtiden

“Facket rekryterar förbundsläkare”

Ja, det är vad min hjärna har kommit fram till behöver förbättras på arbetsmarknaden utifrån rådande omständigheter och klimat.

Juristerna är passé i Sverige, och det talar ju bara avsaknaden av personer med “Jurkand examen” inom Polismyndigheten för. Tidigare hade t ex Östra Norrbotten en egen polismästare, som var jurist i botten, precis som åklagare, advokater och domare, men nu är det “vanliga poliser” som är chefer ända upp till Umeå! Eller kanske inte “helt vanliga”, för många har elit-militära bakgrunder i botten.

Jaha, och var kommer förbundsläkaren från hockeyligan in då? Jo, eftersom avsaknaden av juridiska bedömningar ligger för handen, av rätt och fel inom personalledet, då den s k “LAS-varningen” tydligen kommer att avskaffas. Ett straff som finns att tilldelas i dag, utifrån juridisk bedömning av personalens agerande.

Redan nu har Polismyndigheten formellt övergått till rekommendationen “kör ärendet som ett arbetsmiljöproblem i stället”, med synen att att om en arbetstagare inte håller med chefen, då är det en konflikt, och m a o ett arbetsmiljöproblem som ska utredas av företagshälsovården… med kanske total avsaknad av “juridisk kompetens” gällande rätt och fel för yrket ifråga!

Så, om en personal då, som blir utskälld som jag, istället är en känslig person, och inte kliver upp från stolen i sin rätt och utmanar chefen, utan i stället skulle börja gråta och känna sig kränkt… vad händer då? Jo, jag skulle tro att stämpeln “utmattad” skulle komma ganska så snabbt av företagsläkare, och så utredning hos försäkringskassan…. om inte direkt en tvångsremiss till psyket förstås, som i värsta fall omvandlas till frivillig, om personen inte tål 24 timmars isolering… för en juridisk frisk-bedömning av behörig läkare.

Alltså, om facket ska kunna svara upp mot arbetsgivarsidans “nya system”, behöver facket anställa egna läkare, eller åtminstone ha en lista på läkare som medlemmar kan vända sig till om de skulle få en “diagnos” från arbetsgivaren enligt ovan, som de sen vill “överklaga” till Socialstyrelsen – d v s i stället för ett arbetsrättsligt “straff”, som facket genom jurister är mer van att hantera mot Allmän Domstol.

Själv hade jag verkligen tur igår – för jag råkade ha med självaste “Dr Claésson” (fackprofessorn 🙂 TACK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *