Spöktankar

Pratade med Markku i telefon i kväll som vanligt, och vi diskuterade främst virke, och i synnerhet oro över de tallar vi lämnade att stå vid senaste avverkningen, med tanke på den hårda vind som lovats hit i morgon. Och jag ser att det börjat blåsa hårt redan nu där ute. Kanske därför Nitro har varit lite orolig i kväll, att han känner på sig att ovädret kommer?

Nå, men det som vi diskuterade kring virke, och som ingen av oss hört svaret på någon gång, är att hur mycket krymper en timmerstock efter fällning och innan transport?

D v s om Markku fällt timmer som håller måttet 14 cm i diameter under bark för tre veckor sedan, är diametern den samma i dag?

Jag sade att jag ska googla, och Markku sade att han ska göra egna test för att se om det är som jag misstänker, att virket krymper rejält med kubik när det ligger i torrt upplag.

http://skumgubben.se/kc-gotene/fastighetsskotare/fs2/utbildningsmaterial/traets+egenskaper+lasmatr.pdf

Här hittade jag en del fakta, och ett någotsånär hum om det, får jag när mätbeskedet kommer, som jag kan jämföra mot skördarrapporten. Om antalet stockar stämmer exakt dem emellan, så kan jag räkna fram krympningen, som jag tyvärr tror är större än både barkprocenten och felmarginalprocenten tillsammans.

Hur jag kan låta så säker på det? Jo, för att en storsäljare av timmer som transporterar det själv till köpande såg, så här års kör det nästan direkt från skotarvagnen, d v s att virket knappt hinner hamna i hög, innan det är hämtat!

Och för att mamma sade idag “Vad konstigt de har varit och hämtat ditt virke, de har tagit lite hur som helst, lite från varje hög”… Men knappast, det är så att högarna har torkat synligt för ögat också!

Alltid lär man sig något nytt, i spöktimmen… Och nu kom även regnet.

SMHI har utfärdat varning klass 1 hit, oj oj!

http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/varningar#district=none,page=wpt-warning-alla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *