Största hemmanskärnan till salu

Aareavaaras i begynnelsen största mantalssatta fastighet 2U har sin mangårdsbyggnad till salu, eller i bybornas mun kallad “Det blå huset”, som ligger väldigt fint till, och i grunden är en timring.

http://www.areal.se/fastighet.aspx?i=gard-pajala-aareavaara

Självklart skulle jag ha lust att slå till, men om man tittar rakt av på marknadspriset i norrbotten, så rör det sig om hiskeliga summor, typ 250 kr per skogskubik eller 24 500 kr per hektar… vilket skulle kräva ett lånelöfte från banken, och sedan avverkning direkt, för att betala banken – och vad är det för skogsbruk? Nå, det är i och för sig enda sättet för en ny släkt att bli skogsägare, för framtida generationer, precis om det var förr också, för nybyggarna här.

Men synd att de säljer, i stället för att lösa det som gåva inom släkten, typ sälja till syskon eller kusin under taxeringsvärdet. Det är min åsikt. För en skogsfastighet är inte bara produktion och pengar, det är historia och kultur också, för att inte tala om blod, svett, och tårar – så vad skulle storhemmansägaren i graven säga om någon med vatten i ådrorna tar över hjärtat?

Och härligt – nu är det midnattssol! Hör Ekot vid midnatt, med solen bländandes i ögonen, över de finska träden i norr.

Nej, den gick ner 13 minuter senare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *