Sällsynt fågel

Min Markku, han syns så sällan till här, att han tillhör kategorin sällsynta fåglar. En bra bild på honom, när han är in action att planera gallring.

En sällsynt fågel på annat sätt, är Nitro, när han flyger över hundgårdsstängslet… men nu när han har fått en älgklöv att bita i, som han själv hittade i terrängen, så har han låtit bli att hoppa upp på den höga kojan, varifrån han via mitt regnskydd tog sig över kanten och hoppade ner… aj, aj, tänkte jag som såg det hela, men han skadade sig inte, utan sprang som en raket till ytterdörren.

Märkligt egentligen, ungefär som att han tänkte “hjälp nu är jag lös”, för han rusade rakt in och gömde sig i min famn när jag öppnade dörren för honom. Ungefär som unghingsten som skenade för pappa när han tränade inkörning med den, den sprang rakt fram till mig och gömde mulen i min famn, ungefär som “skydda mig, det här var läskigt”, och då var jag bara 15-16 år. Minns att pappa var livrädd att hästen skulle skada mig när den rusade mot mig, och han måste ha blivit mäkta överraskad när den tvärnitade och sökte skydd hos lilla mig.

Djur är ett bra exempel på det här med att det inte är storleken eller åldern som är avgörande för trygghet, det är en känsla för stunden. Men det går heller inte att bortse från den andra tryggheten, d v s makt och pengar, som ofta följer med åldern (och ibland även storlek och kön).

Jaha, det var logiska tankar det, men det jag ännu inte har riktigt klart för mig, är varför jag utvecklar vaktinstinkt hos djuren? Min första hund vaktade hemmet och bet också fast i sambons arm när jag på skoj vrålade till då jag höll på att förlora den lilla löptävlingen, min skogskatt morrade i fönstret när det kom folk och sen började han bitas, och hästen Saga hon attackerade rävar och även en karelare jag fångat i koppel, för att skydda fåren och mig.

Just det, och nu har Nitro, som till en början var helt tyst i hage(n förutom att yla lite av ensamhet), börjat skälla p g a mig… dels när jag går från honom, för att locka mig tillbaka, och dels när det kommer inkräktare på gården (räv mm) eller går förbi på vägen (vissa hundar). Men tur nog tokskäller han inte åt “allt” – d v s att det kan komma folk hit och han är helt tyst, än så länge i alla fall…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *