Trött (-30 och svallis)

Sitter här och väntar på att pastavattnet ska koka, för nu behöver jag kolhydrater! Musklerna riktigt skriker, efter allt snöskottande på tak i flera dagar. Idag blev jag så trött, att min kropp höll på att sätta sig, innan hjärnan fattade att hindra den! Inte kan man ju sätta sig i snön… på ett tak, där alla kan se en (syrrans, som syns rakt till vägen).

Hm, flera gånger fick jag stå och hämta andan, eller, reglera pumpens arbete, d v s hjärtats slagfrekvens. Ungefär som när man kör traktor med slungan, och håller koll på varvtalet. Det ska vara optimalt, och man får inte övervarva, och inte heller undervarva med för tungt arbete.

Undrar om det är så? Att maskinförare är bättre på att lyssna på sin egen kropp än andra, d v s än de som inte jobbar med motorer? Det skulle vara intressant att undersöka.

En annan sak som är intressant, är att jag för en vecka sedan ringde Trafikverkets “varningstelefon”, angående svallis nedanför Jupukka, en tanke jag hade om att området är livsfarligt vid möte eller omkörning, där en förare rädd om sin bil kanske bromsar i affekt, så att det uppstår en frontalkrock.

Men, inga åtgärder har jag sett, bara några skyltar som kom upp efter 3-4 dagar, medan själva isen blivit än värre. Som ett stort gupp, med ett djupt dike i, mitt i… Och detta hade aldrig accepterats om gruvan hade varit i drift! Malmbilarna, de hade makt.

Makt, det har även solen. Nattens -30 blev till -14 på några timmar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *