Beställningsjobb och dolda agendor

Rubrikerna över Polisen kan vara många, och det var intressant att se Rikspolischefen och motsvarande fackordförande sitta bredvid varandra i morgon TV igår, och diskutera sånt som är en vardag för många av oss.

http://www.svtplay.se/klipp/6092511/ineffektiv-och-praglad-av-tystnadskultur

Vidare har jag funderat över det “oväntade” i detta reportage nedan, om Polisens medborgarlöfte i Pajala, eller “kansalaissopimus” från i måndags.

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/672712?programid=1017

Där framkom helt plötsligt att anledningen till att man tecknar dessa löften, är att få “folk att börja vittna igen”… vilket inte framkommit i arbetsmaterialet…

Så, jag började förstås att efterforska, att hur kan det komma sig att ett kommunalråd i en kommun som Pajala, med bra och öppen vittneskultur hos folket, som alltid har bidragit till att vi haft en hög uppklarningsprocent på brottsutredningarna, som också är få till antalet, om man jämför med riket, säger så med polischefen?

Och vad har jag kommit fram till? Jo, att Övertorneås sak blev Pajalas. Vilket egentligen inte är så konstigt, eftersom polischefen har fem kommuner, och kommunalrådet i Pajala själv också bor vid kommungränsen, mot Övertorneå.

I Övertorneå är problemet stort utifrån ett färskt fall där, “Hagamannen”, så pass att GW Persson också och tog upp frågan om golfklubban igår.

http://www.svtplay.se/video/6106749/veckans-brott/veckans-brott-sasong-12-avsnitt-3

Men, ganska så fräckt av polischef och kommunalråd, att svartmåla Pajala kommuns medborgare helt orättvist i Meänraatio, det tycker jag här!

Och till Pajalaborna vill jag säga – att fortsätt vittna öppet och rakt som förut, och fall inte in i ett bekvämare dolt “angiverisystem” mot varandra, inte ens gällande narkotika, som lätt kan bli farliga rykten och förstöra någons liv helt utan grund.

Det är Polisens sak att upptäcka och lagföra brott, och vittnet har en plikt att avlägga ed, så skulle jag sakligt sammanfatta det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *