En tråkig del

Prästen dog i Markkus favoritserie, Vikings. Dödad av en svensk. Och Ragnar han tog korset, troligen för att i framtida avsnitt, ge den till prästens oäkta son? Ja, och det är märkligt hur mjuka känslor hos en rå krigare berör.

Hm, men vad var det jag egentligen skulle skriva om? Hade något i tanken när jag tog datorn under armen. Men medan jag gick, så försvann det.

Dagen har varit lång, liksom igår, och har bestått i finskspråkiga studier på arbetstid. Hm, hm, även om jag kan finska, både läsa och skriva, så var det många nya ord jag lärde mig om polistermer. Vidare såg jag min svaghet i verbböjning, gällande plural i bestämd form, tror jag att det är, där jag ofta glömmer ändelsen “vat”.

I svenskan säger vi, männen är, likt han är, men i finskan är det, miehet ovat, och hän on, men för mig då även felaktigt miehet on.

Och kvinnor kan!

Naiset osaavat, minä osaan, sinä osaat, hän osaa, me osaamme, te osaatte, utifrån grundformen osata.

Tror det blev rätt så, fastän det i svenskan är rakt av kan, jag kan, du kan, hon kan, vi kan, ni kan, de kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *