En liten upplysning

Genom mun till mun metoden har jag fått höra att medborgare i Pajala kommun är irriterade över att det inte finns poliser i Pajala, med anledning av en trafikolycka som inträffade igår. Det finns 3 poliser placerade i Pajala, men den operativa verksamheten sköts från Luleå, med i första hand poliser som finns i Pajala, Övertorneå, Haparanda eller Kalix.

När det gäller trafikolyckor med personskador, så är det Räddningstjänsten som är “chef” på platsen, och de dirigerar även trafiken tills polispatrull anländer. Polisens uppgift är att kontrollera identiteten på de inblandade, ta berättelser om händelseförloppet, kontrollera fordonsuppgifter, nykterhetskontroll, dokumentera skador, och göra en platsundersökning utifrån spåren som finns på platsen.

Om det rör sig om dödsolyckor, är platsundersökningen extra viktig, och därför ska platsen inte städas. eller fordon flyttas innan polispatrull anländer. Detta kan innebära att andra trafikanter får vänta lite längre än under själva räddningsarbetet, även om polispatrullen hade kommit från Pajala, eftersom en trafikolycksplats också kan vara anse som en “brottsplats”.

Vid allvarliga olyckor med dödlig utgång, är det Polisen som meddelar dödsbudet till anhöriga. Ibland kan även detta arbete vara tidskrävande av olika anledningar, och därför är det olyckligt med dagens snabba mediavärld och forum, om bilder och skriverier kommer ut innan de anhöriga har nåtts av budet först.

Jag försvarar inte polisbemanningen i Pajala, men jag vill ändå upplysa irriterade medborgare som kanske råkar läsa min blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *