Pinsamt, och mydndighetspatetiskt!

Hörde idag att SVTs undersökande journalister i “Uppdrag granskning” börjat ringa runt till folk här i kring redan under förra veckan, och tänkte ju direkt – Jaha, det var DÄRFÖR Länsstyrelsen plötsligt gjort en anmälan mot Northland, en anmälan som borde ha gått för länge sen…

Undrar hur det ser ut på kommunhuset – om det städas och fixas, inte minst hos miljöinspektören som skulle få flera miljoner per år från gruvan? Han kommer säkert att få TV besök. Nu känner jag honom, och vet att det är en reko man, även om det var han som lärde mig köra bil innan jag hade körkort, och tog med mig på en mc-färd i 250 km/h… då hjälmen blev så tung att jag höll på att tappa huvudet!

Men nu har jag huvudet kvar, och kommer själv att ha svårt att uttala mig i detaljer, om jag tillfrågas kring Northlands turer från programmet. Detta eftersom vissa saker har kommit till mig som polisman, eller som jag bearbetat i tjänsten. Ja, det gäller redan nu att förbereda sig på vad jag kan säga, eller inte, med tanke på att anmälan är gjord, och en förundersökning troligen inledd av miljöåklagaren.

Just det, och omvänt innebär anmälan en munkavle även på andra tjänstemän, t ex på just plan- och miljöenheten i Pajala, eftersom det är kommunen som är ansvarig för miljökontrollen på verksamhet inom den egna kommunen.

Hm, det handlar inte bara om “Uppdrag granskning”, utan om Sveriges dåliga internkontroll på myndighetsbeslut! Idag har t ex cheferna inom Polisen fullt upp med att föra egna små anteckningsböcker på personalens beteende, som sedan döms av i lönesamtalet (källa finns)… detta i stället för att följa upp kvalitén på det arbete om utförs! Som alltså BÖR ske i Svea Rikes rättsstatliga anda.

Och hur blir barn till en förälder som på Julafton förklarar för barnet “Du fick ingen julklapp i år, eftersom du var dum och ifrågasatte mig dagen innan Midsommarafton”? En bra förälder reder nämligen ut problemet direkt, och ger julklappen till barnet av tradition!

Jo, jag är lite gammeldags av mig, och ser chefen som en förälder, och att undersåtarna är dennes lydande barn, ett varmt och auktoritärt förhållande. Och om fler tänkte så, skulle arbetsklimatet vara mycket bättre för alla, eftersom en förälder måste ta hand om alla sina barn, även om de avviker från mönstret p g a sjukdom, handikapp, beteendestörningar osv – eller hur? (Men, då gäller det att det är föräldratypen som är förälder, inte barnet… som saknar erfarenhet och vill söndra allt som inte funkar eller lyder efters hans förstånd (ja läs han, för chefen är nästan alltid en man))

“Familjen Sverige”… vad gulligt begrepp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *