Vad har skett?

Idag har jag lekt spion, mot min egen karl, min skogskarl… och frågat om det är någon skillnad på skördarens aptering beroende på vilket företags prislista som är inmatad i den. Det var det inte, men han var lite irriterad över att automatiken alltid föreslår 5,20 och 5,50 på rotstocken.

Hm, tänkte jag då… att vad har skett? När jag senast lät hugga, så var det jag som fick säga åt skördarföraren att “dra längre”… utifrån min analys av prislistan. Hm, hm, men nu när jag tittar på prislistorna, så vet jag inte vad jag skulle säga… med tanke på att virkesmätarna alltid tolkar längre stockar som sämre än korta, medan korta ger avdrag på priset, och långa klass tvåor slutar stiga helt vid 22 cm grovlek.

Nej, jag måste analysera mera, innan jag gör någonting. Aptering, aptering, – vad betyder det?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Aptering

Tänk, i Nordamerika verkar man slippa detta bekymmer.

http://www.kunskapdirekt.se/sv/KunskapDirekt/Avverka/Utforande/Aptering/Sagtimmer/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *