Nu vågar jag sticka ut igen!

Och funderar… hm, vem är Nils Harnesk?

http://nilsharnesk.com/vem-ar-nils-harnesk/

Hörde honom på radion nyss, då han pratade antagen historia om Luleå skärgård, och nämnde att den förut fanns i Aareavaara…

Kan han i radion ha sagt det som en sanning, fast det bara handlar om några skärvor som Egon Johansson här i Aareavaara hittat? Som förstås fick stor massmedial uppmärksamhet, och en skylt som gett namnet till ett älgtorn.

Om man får sanning av outforskade fynd, d v s utan att titta grundligt på kring-fynd i en större area, eftersom risken finns att skärvorna lagts dit av någon, så kan man slå undan benen t ex för samerna.

När jag en gång är inne på samerna, så funderar jag också på Herr Bucht, som blivit minsister med ansvar för samernas frågor… en man som kommer från ett parti som bannlyst sina medlemmar att rösta för ILO169, och en man som är en s k “Meänmaa kvän”(?), att är det rätt man? Kvänernas motståndare är främst samerna, om jag uppfattat det rätt?

Tornedalen i sig är inget problem, för här har samerna ingen hävd på året-runt marker, eftersom det är bönderna som har sommarbeteslandet, och bönderna som också är grunden för samens koncessionstillstånd. Men i fjällvärlden är det annat.

http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/08/lofvens-uttalande-om-ilo-169-dementeras/

Likaså på statens mark, s k Kronomark (Domänverkets, Sveaskogs), vilka senare också delvis sålts till privatpersoner, och som även gruvbolaget Northland nu har gjort anspråk på…

http://sv.wikipedia.org/wiki/Muonio_sameby

… men om gruvområdet, enligt Harnesk påstående i Radio P4, strax innan tio idag, låg under vatten, så faller ju samernas möjlighet att ha bedrivit renskötsel sen urminnestid även på Kronomarken!

Jaha, så S-gubbarna kanske “har en plan”, precis som Jönsson-ligan…

Och kan “Bengt” vara vårt gamla kommunalråd? Buchts kampanj-kompis.

http://www.suonttavaara.se/dokument/Uppsats.html

Nå, hur som helst så hoppas jag att BB (Birger och Bucht, där även Birger äger s k Kronomark) gör bra saker för Tornedalen, i Sveriges Riksdag och Regering!

Hm, hm, och Herr Kulju hade nog rätt, att Aarevaara egentligen tillhör Sattajärvi sameby…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *