Jag rekommenderar

En kontakt med Skogsstyrelsen, för dig som ska avverka, kan ge stora mervärden för omgivningen, genom ett projekt som heter adaptiv skogsskötsel, och som är ett regeringsuppdrag. Jag hade besök av en trevlig man idag, som såg möjligheter, i stället för hinder, och det kändes genast mycket bättre än virkesuppköparens begränsningar!

Och jag som har trott att det är tvärtom, att det är myndighetsfolket som sätter stopp, och att det är affärsfolket som går in för att avverka skogen, oavsett var… Men nej, nu var det som sagt tvärtom, och det eftersom det är pengarna som styr åtgärden. D v s en avverkning som kan vara bra ur miljöhänsyn, men som inte ger stora kubikmängder till bolaget som ska ta sig dit, är inte ett så intressant köpeobjekt. Nej, det märkte jag när virkesuppköparen inte ens “ides” ta sig dit, påstod att det är ett naturaområde man inte ska röra, och dessutom hade tagit på sig kängor i stället för gummistövlar!

Mannen idag hade gummistövlar… och tänka sig att dessa gav honom massor av poäng redan innan vi ens hade börjat prata! Ja, nu vet jag mer, mycket mer, och kommer dessutom att få skrivna rapporter per objekt på det vi pratat om. Och det kan jag alltså rekommendera dig som har skog att avverka, men känner att du inte vill ha fula kalhyggen – att ta kontakt med Skogsstyrelsen om moderna råd! Rapporterna och objekten kan man sen skriva in i kontrakt och på kartor, så att det blir som planerat (om man inte hugger själv vill säga).

Priset däremot, det får alla förhandla själv. Men tydligen är det lågt just nu.

http://skogen.se/nyheter/lokala-jamforelser-avslojar-basta-prislistan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *