Ett halvt sommarlov

Dag 1 av min semester har gått i avloppets tecken. Har rengjort rör med en vattenslang och Yes, och diskat ur golvbrunnar. Även tvättmaskinen fungerar bättre nu när avloppet drar bättre. Det var alltså inget fel på pumpen, utan för mycket motstånd. Inte så kul göromål, men det måste göras ibland, och då är det lika att gå igenom alla.

Sen har jag varit ute och slätat ut dikeskanten som jag gjorde förra året med traktor. Nu trälade jag där med en kuokka och skottkärra, för att göra slätt och få bort sten och rötter.

Medan jag pulade där, så planerade jag nya göromål. Har så mycket att göra, att jag måste hitta på mer… Hur knasigt det än låter. Men jag har kommit på en sak, och det är att slå två flugor i en smäll. T ex om jag måste göra markarbeten på ett ställe, för att få bort jord, då tittar jag ut i förväg en plats där jag anser att jag har behov av mer jord, och så gör jag det samtidigt. I stället för en hög någonstans, så gör jag färdigt en annan plats.

Nästa projekt, är att jag måste bättra på skogsbilvägen med lite grus. Och då måste jag ta bort lite små tallar från taget, varpå jag tänker – jaha, ska jag bara “döda” dem i en hög, eller behöver jag plantera tallar någonstans? Ja, längs dikeskanten vore fint, så då slänger jag dem på släpet i stället, och låter dem leva till stor träde på en annan plats.

Stängsel, det måste jag också göra, som första prioritet. Fåren äter nämligen som hästar… och nu sjunger både höbalen och torrhöet på sista versen. Kunde i och för sig hämta en till boll, men hållbarheten är inte så lång i den fuktiga värmen. Blir nog en stor kompost. Och fåren föredrar grönt.

Vad mer har jag gjort och tänkt? Inte så mycket utöver det vanliga. Men nu kollade jag månen, och den säger att jag innan fredag måste ha surfällt också… attans också!


För er som inte vill låta veden torka i flera år finns det en gamal nästan bort glömd metod nämligen sur fällning.
Man fäller träden när dom slagit ut lämpligen i juni månad och låter dom ligga i 5-6 veckor o sågade med blad och allt.
Då drar bladen ut fukten ur trädet så man kommer ner på en fukthalt runt 25% dvs eldningsbar redan efter den korta tiden.
Sen är det bara att klyva och stapla.
Nakdelen med denna metoden är att det ser inget vidare med träd som ligger och vissnar huller om buller i skogen.”

Tydligen heter det syrfällning… http://sv.wikipedia.org/wiki/Syrf%C3%A4llning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *