Får får lamm

Nej, ingen har vetat varför helikoptern flög den där kvällen för några dagar sedan, och jag får väl tro som pappa då, att det var gruvbolaget som letade mineraler. Ja, här går ju att flyga mitt i natten, ljust som det är!

Min vardag består just nu i skiftsovande och jobbande, och hittills har det funkat bra. I går föddes det 9 lamm, och jag hann också vara till Kalix på ett lägenhetsbråk samt spärra av en brandplats.

Trött, det måste jag erkänna att jag är, typ som en småbarnsförälder… fastän jag är mer av en barnmorska som bevakar födslar, och avgör vilka som får lamma ute, vilka jag tar in i förväg, och hur länge de ska vara avskilda från övriga.

De som gör tvillingar ute, de vallar jag in, men inte de som bara gör en, även om de är förstföderskor. Och medan jag mekade med tvättmaskinen igår, som pajade mitt i allt, typ att den slutade pumpa ut vatten, så sprang jag fram och tillbaka till gamlingen som stånkade och stönade. Och när jag var klar, bestämde jag mig för börja undersöka henne bättre, med sina långa värkar. Mycket riktigt, det var s k sätesbjudning på gång, och hon var helt slut när jag såg svansen. Såg att rumpan var liten, så jag drog jag ut den, och direkt släppte det, men det var precis så att hon orkade resa sig för att slicka den ren, för att snabbt lägga sig igen… Detta för att det kom en till när proppen väl släppte! Och även om den kom rätt väg, så fick jag hjälpa till även med den, och lyfta fram den till henne, för nu ville hon inte resa sig. Och inte nog med det… det kom ännu en tredje, och också den med rumpan före, så det gällde att vara snabb, så att den inte kvävs när navelsträngen stryps. Hm, ett riktigt teamwork, och det kändes konstigt att göra hennes jobb, för först var de helt livlösa, men när jag lyfte i dem kring bröstkorgen, så sprattlade det till lite i dem, och började bubbla kring munnen. Sen hostade de, och började leva! Fick hjälpa till med slemmet runt munnen, men sen skötte tackan resten liggandes, och puttade faktiskt bort mina händer! Och när alla var rena och vilat en stund, så orkade även hon resa sig för att ge samtliga råmjölk. Tror att hon var tacksam, och jag hoppas att hon nu orkar fortsätta med alla tre, för jag gillar hennes gener – och hon är stam till alla på bild!

Den andra komplikationen är morsdagsuteföderskans ena spene, som stockat sig, men lammen ser så nöjda ut, och även hon beter sig så alert och bevakande (bannar baggen för att han inte kommer när hon ropar), att jag har låtit bli att fånga in henne, då det medför stress för alla, inte minst för lammen, och de som ännu har lammandet kvar.

Den tredje faran, var att jag såg räven stryka omkring idag. Men jag hoppas att den får så mycket råttor, eller en elstöt av stängslet, att den inte dyker på något av mina strövande eller sovande lamm i natt! För jag måste få sova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *