Ett helt dagsverke!

Att klippa fåren… det tog hela dagen! Först fångade jag in dem på morgonen, sen kom klipparen, och tillsammans höll vi på i flera timmar. Ett får smet mitt i allt och slet av maskinkabeln, ett annat började blöda från klöven, sådär som när man klipper hundklon lite för mycket – men här sprutade det blod! Jag fick göra första förband med tryck, vid högläge minskade det, och sen gjorde mitt rena sågspåns och egen-ullförband susen, tror att den sitter kvar än.

Sen hade vi plötsligt bara sju kvar, och jag kände att nu går resten som i en rutintrans. Men icket, för när vi var på nummer fem, så gick strömmen. Trodde att det var en propp, så jag letade i alla proppskåp och huvudcentralen, men det var dött över allt. Vattenfall visste inget, ingen felanmälan var gjord, så jag gjorde en, eftersom andra i byn också var utan ström vid kontroll. En ofrivillig paus, och jag var närapå att hinna ta ut elverket, men då kom strömmen tillbaka precis.

Ja, och nu är fåren klippta och nöjda. Däremot är jag förvånad över hur fort tackorna “dalar”. På mindre än ett år blir de riktigt gamla och gaggiga när det väl sätter igång. Hm, min tama favorit, fodermonstret, är nästa på tur att fara till himlen. Hoppas att hon ännu orkar fostra två eller tre fina lamm. Lika tama som mamma.

Så är det, alla blir vi äldre, med de krämpor som följer. Men, jag börjar undra vad det är med miljön här i Aareavaara, eftersom hela min släkt, och även fåren, får ledproblem? För lite magnesium? Kanske det, för vi har mjukt vatten, och även orytm i hjärtat…

http://www.naturligtomhalsa.se/parser.php?did=805:391

Hm, hm, måste läsa lite bättre vad grovfodret till fåren innehåller. Och just det, Rautia verkar ha bytt från Tähti-poro som innehöll magnesium, till Poro-elo som inte innehåller magnesium!

http://www.svdhv.org/upload/documents/Andra_djurslag/Ren/100914_ren_utfodring_av_renar.pdf

Nej, jag hade ju fel. Jag hade Tähtiporo. Hur som helst, så finns det ull till den som vill ha. Kanske till hundkojan som stoppning? Tvätta och använda till vad som helst, varm och skönt! Och hörde att det t o m går att sätta under potatisen när man sår…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *