Trevlig och händelserik påsk

Det började som sagt med lite skogsjobb på torsdag, där jag började dagen med en kopp kaffe och planerande av det visuella fällandet. På fredag svetsade Markku (som inte bara är knapsu 😉 ännu en dörr som vinden tagit gångjärnet av, men sen tog vi helg och började värma bastun med friskt rinnande älvvatten, till syrrans grabb och hans barn, som båda gillade Vikingen, och inte rädes att åka pulka i den blöta snön. På lördag hälsade vi på hos min barndomsvän Annica och hennes fina flickor, som har samma namn som min farmor och mormor!

På kvällen myste vi i min lillstuga, och vaknade till 35 graders värme i morse, men somnade om så skönt när vi öppnade fönstret och hörde fågelkvittret utanför, där även pappa stod och pimplade nere på älven. Sen gjorde vi en sista liten skoterutflykt innan Markku måste hem och jobba.

Hm, och på vägen såg vi kl 17.40 min kusin på bar gärning och flyende fot, efter att gränspinnen fått leka spjut. Där min platsundersökning gav vid handen att syftet troligen var att isarna skulle ta den med sig. Fallet löst!

Och ett annat fall som är löst, är att “meänkieli” är “nordfinska”. Men att finskan var ett prioriterat språk i Sverige 1886, för att förbjudas 1888, gör mig förbryllad, och jag undrar – vad hände då?

Hm, hm, Sverige bytte statsminister på min blivande födelsedag, från en liberal jurist, till en konservativ militär – kan det månne ha varit det?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *