Svart som kaffe

Blundar som vanligt, men kommer inte i sömn, och det för att jag drack 2 koppar kaffe för sent för mig. Men tack vare det, så blev det ju ett inlägg i alla fall! Sade för en stund sen till Markku att nej, det blir inget bloggande ikväll, för det står liksom tomt i den hjärnhalvan efter slakten.

Skriver inte vad jag brukar göra, utan mer vad jag tänker, och i bland kan det ju i och för sig sammanfalla. Som nu, när jag ska berätta att jag lekte sotare idag. Kom på detta, när jag var så torr om händerna ända upp till armbågen, och fick smörja mig precis.

Ja, efter att jag pratat med en finsk sotare, som påstod att i Sverige brister fastigheterna i skorstenarna till tulikivi-kaminerna. Att det enligt de finska reglerna ska finnas en lucka på baksidan murstocken, så att man kommer åt att tömma sotet som faller ner i murstocksbotten. Typ ett fyrkantigt utrymme nedanför röret in. Hm.

Nej, ingen lucka här heller… Men när jag undersökte saken närmare, genom att ligga raklång på mage, och föra in hela högerarmen i ena sidokanalen, och därifrån vidare ut i skorstenen, så kände jag att fingrarna mötte botten samt väggen på instickspipan. Det kändes tryggt, att med en vedpinne komma åt att dra ut allt sot från botten den vägen. För det fanns sot kvar, även om sotaren nyss har varit här. Vinkeln är 90 grader in, så det är inte så enkelt – och en lucka på andra sidan hade varit smidigare.

Hm, hm, men skönt i alla fall när allt var i sin ordning. Och det kändes värt att bli lite varm och torr om armen, för att inte tala om svart! Även under näsan och i pannan. Bra drag var det också, att t o m dammpartiklar från golvet sögs in i rökkanalen. S k skorstenseffekt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Skorsten

Så det var inte bara min bagge, och hans tunga, som var svart… (tar tillvara så gott som allt, även blod och vissa inälvor).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *