Hur högt hoppar en kåt bagge?

107 cm utan sats, typ i mitt mellangärde! Nej, jag har inte blivit stångad. Bara imponerad. Den svarta och de vita har varit särade ett tag, men idag lade jag dem vägg i vägg. Och tydligen trodde han att de andra var tackor, för han blev som på, och skulle över till varje pris. Aldrig, tänkte jag. Men hopp! Och så började han gurgla och driva dem för en betäckning. Ja, och nu vet jag det, att Kellfris grindstaket inte bara är för klena för baggar (böjs) – de är för låga också! http://www.kellfri.se/SE/Catalog/grindar_stallinredning/25-F2000.html

I övrigt blev det inte så mycket av mina planer idag. För jag kom på att jag hade besiktningstid på släpet! Den gick igenom, obromsad som den är. Men sen hade vi en liten diskussion om hastigheten, för han sade bilen måste vara dubbelt så tung som släpets totalvikt, och jag sade att släpet inte får överskrida 1/6 del av bilens tjänstevikt…

Hm, och nu ser jag att det har skett lite ändringar sedan 2007 då jag ringde till trafikpolisen för att fråga om mitt obromsade släp får köras 40 eller 80 med en viss bil, och svaret blev 40, även olastad, eftersom släpets tjänstevikt överskred 1/6 del av bilens tjänstvikt.

Alltså, det är “b” här som har ändrats

http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/fordonsregler/Slap/Slapvagn–husvagn/Hastighet/

Och nej, jag har inte bötfällt någon annan för fortköring med släp, och inte är jag så säker heller på att kollegorna kommer ihåg att kolla om den är obromsad eller ej? Så därför hänger säkerheten på dej, d v s att inte ha en för lätt bil när du kör med last! (tjänstevikt minst 1500 kg för att köra 80).

Men för mig är det lugnt, jag kör Kingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *