-36,6 och -37,5

Det är våra rekord, här i Tievas. Jag som bor uppe, ser en temperatur nästan 1 grad varmare än de som bor nere, närmare marken. Moder jord har det varmt och skönt under sitt isolerande snötäcke, och någonstans i luften värmer solen, men inte här, mer än 1 grad…

I min Herres hage, där knastrar det ihåligt när jag går, och fåren de hoppar och studsar som om det vore vår… d v s brunst och lek. Om jag kört nå traktor? Som Folke brukar fråga. Nej, inte nu, och jag har en plan B om kylan inte vill släppa innan det är dags för nästa boll. För att skona traktorn, så tar jag i så fall fram en spade, och gräver fram en av bollarna som är närmst i hagen, och sprättar upp den på plats.

Min frontlastare är lite glappig i höger armbågsled, och när det är kallt, så vill hydrauliken också till att skrika lite obehagligt sådär, så därför skonar jag traktorn – för att undvika att framkalla reparationer. Så gör även Markku och de, för de har alla maskinerna inne på service nu. Och därför har vi inte ens träffats i helgen!

Jag sköter mina djur, han deras maskiner, och så undviker vi att vara ute på vägarna när det är så här kallt. Det man måste tänka på, är att man ska kunna klara sig ett bra tag i de kläder man har, för hjälpen kan dröja om man blir stående och gående. Det är inte många som har bilen i varmgarage eller fricko, och kan rycka ut bara så där.

Nej, om jag skulle ta och öppna gallret till frysen, och om där är mycket damm? Har burit ut allt kött på balkongen, och avfrostar frysen rejält, d v s ska rengöra och låta torka. Ja, och det är ingen stress, för det är mycket kallare ute än i en frys.

http://www.energimyndigheten.se/Lattlast/Sa-har-kan-du-spara-energi/Kyl-och-frys/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *