Sovit som en stock

Ett uttryck som nu har fått en annan innebörd, d v s att jag sovit som en stock under timmerflottningen… snurrat runt min egen axel, först på vänster sida, sen på mage, sen på höger, sen på rygg, allt för att få slemmet i lungorna att lossna, och vid fyra tiden fick jag sitta en timme i högläge också, innan jag kunde glida ner under täcket om somna om. Hm, och idag vet jag inte om jag gör rätt eller fel som inte tar slemlösande, men hostar så hårt att jag nästan kissar på mig… Suck, och bakslaget kan bero på min egen dumhet igår, när jag var ut en sväng utan att skydda luftintaget… d v s att jag drog kall råblåst rakt ner i säckarna. Aj, aj, aj… så idag tog jag på min gröna palestinasjal när jag provade vara ute. Men det känns inte bra, mycket bättre med torr varmluft.

Fördelen med att vara utan slemlösande, är att kaffet smakar kaffe, och idag smakade den egna mandelpotatisen också magiskt gott. Liksom att jag behövde få i mig jordens mineraler efter allt uthostande? Hosta måste jag, även om det skulle röra sig om lunginflammation.

http://www.netdoktor.se/forkylning-infektion/artiklar/hosta/

Känner mig alltså lite sämre, men ska kämpa på, utan att gå till doktorn. Hörde att det är andra skidåkare också som har drabbats av liknande hosta, dock utan feber, och det har hållit på över en vecka.

I kväll ska jag undvika att inandas frisk luft, och hoppas att jag får sova som en stock på leveranshög i stället. Liggvagn i tåg hade varit perfekt lungmassage, och så hade jag sovit som en stock på timmerbil. Men var går gränsen till kyrkogården? När stocken blivit en timmervägg, stående panel, eller lackat golv?

Sova som en stock – Sova väldigt hårt, svår att väcka.

Hm, egentligen redan där, d v s att stocken är död, och att det är svårt att väcka döda. Man sover alltså tungt som en död, när man sover som en stock. Och då var ju min timmerflottningsstock en dålig liknelse, för jag sov ju ytligt p g a hostan – fast kanske ändå inte, eftersom den stocken också flöt på ytan…

http://sv.wikipedia.org/wiki/Flottning

Ja, och på sidan 30 här kan vi se att både Muonioälv och Aareajoki finns med

http://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/samhallsplanering%20och%20kulturmiljo/Kulturmilj%C3%B6/V%C3%A4rdefulla%20flottleder%20i%20Norrbottensl%C3%A4n.pdf

Och i samma karta ser det ju helt naturligt ut att Markkus släkt ska ha kommit ner till Pello med båt från Masugnsbyn. Tänk vad infrastrukturen ändras med åren. Men förkylningarna var nog de samma redan då, d v s att det hostades på. Host host!

En efterlysning från andra sidan… älven… http://suku.genealogia.fi/archive/index.php/t-15178.html

… leder mig till intressant läsning från arkiv…

http://www.ahiplan.airix.fi/tietopankki/pajala/julkinen/kartat/visio_kaunisjoki.pdf

http://www.trafikverket.se/PageFiles/24638/3%20F%C3%B6ruts%C3%A4ttningar%20i%20f%C3%B6rstudieomr%C3%A5det.pdf

Inte minst släktforskning

http://digihakemisto.appspot.com/index_ay?amnimeke=Kolarin+seurakunnan+arkisto&sarnimi=Rippikirjat&aynimi=Rippikirja+1856-1868+(IAa%3A1)&ay=38506&sartun=85732.KA&atun=184419.KA

… som hamnade åter i gruvan… vid roten av Ylläs ledsagare.

http://www.tukes.fi/Tiedostot/kaivokset/Valtauspaatokset/8918_paatos_nettiin.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *