Älgar och knark

När jag börjar skriva ett blogginlägg, brukar jag blunda och “känna” vad som poppar upp till en rubrik, och idag är det djur och natur som tydligen berört mig.

Har varit i Övertorneå via jobbet, och på väg hem satt jag bak, varifrån jag hörde den ene kollegan säga “en älg”, samtidigt som den andre bromsade in. Jag böjde mig mot mitten, och såg en älgkalv lämna vägen, och sade “bäst att sakta in, kon kan komma”. Sen när vi kom till Pajala, såg vi att det hade varit en älgpåkörning just där efteråt. Hm, vissa har tur, andra inte.

Så är det kanske med knarket också? Vissa har tur, som aldrig har fallit för frestelsen att testa, medan andra har testat, och kört fast. Jag skulle känna mig så olycklig och maktlös om jag hade någon i min närhet som drogade, och tycker synd om dem som är där.

Det värsta av allt – jag vågar inte ens tänka på varför nätdroger och sånt växer fram, för det måste ju vara något allvarligt fel i samhället, som gör att främst ungdomar vill “fly” från den verkligheten!

En underbar jord med värme och glädje.

Men, jag ska göra det enkelt för mig, och spinna vidare på det jag skrev igår, och undra om jag finns med i ett Lantmäteriets “romregister”? Eller t ex invandrarregister? Mina förfäder vandrade in från Sverige till Sverige, för Finland var ju svenskt tidigare, och köpte ett hemman här från 1800-talets storskifte. Son-namn, som innan flytten fick ett finskt kullegårdsnamn, och vandrade över gränsen för att kallas “Nybyggare” – och det låter ju inte lantmätarsvenskt, eller hur?

Nå, hur som helst, så upplever jag i alla fall en form av stämpling, motarbetande förföljelse, som jag inte tror att nästa ägare skulle uppleva, om han hette t ex Svensson från Luleå skärgård (och inte skulle överklaga gruvan). Nej, allt det jag för fram med motgång, skulle bli rätt i ett nafs! Det är jag säker på. Och vart vill jag komma?

Ja, om jag skulle ha haft barn t ex, och de hade haft en mamma som hela tiden måste hävda sig, bevaka sin rätt, uppleva förföljelse, vänta på nästa drag, osv, osv – så skulle det barnet med stor sannolikhet försummas och bli tvungen fokusera tidigt för att söka trygghet i något annat än mig. Förhoppningsvis i ett fysiskt intresse, djupa studier, eller något annat utvecklande – men, inte i alkohol eller droger!

Våld i nära relationer, rasism, nepotism, repressalier, blodshämnd, missbruk, politik, religion, sekter, trender, konjunkturer – och Gud vet vad? – kan ligga bakom knarkandet, som jag inte förstår, och inte orkar tänka på…

Bakom mina planteringsskador, ligger i alla fall en älg, eller flera, och inte heller det är kul att tänka på!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *