– 29

Medan jag styckat steken, har strecket i termometern sjunkit rejält. Brrr, nästan 30 grader kallt!

Mora 2000, “äckligt vass” enligt uttrycket som Lingenäs använder, är den bästa kniven tycker jag, och sen använder jag gamla tidningar som storunderlägg, på mitt barhöga köksbord, där jag har skärbrädan under lampan. Om det går bra? Jo, jag lär mig benens anatomi, och behöver inte såga, men ett litet jag fick jag på vänster pekfinger på slutet, när jag var trött.

Nej, nu ska jag gå ner till de andra en sväng, innan jag sen går ut och ger mitt levande kött lite extra mat – och ska unna dem mitt “hö-filé”, som jag med svett och slit handgjort i sommar. Fåren håller nämligen värmen med mat, och höbollen vill till att bli lite stel när det blir så här kallt. Men fåren bryr sig inte, bara de får bra med mat, för deras päls är anpassad.

Har passat på att fårforska lite nu när jag har får både fritt och inlåst. De som är inlåsta har mycket tunnare päls, och de dricker lite vatten ibland. Medan fåren som är ute, de är mycket lurvigare, och dricker inget vatten alls. Nästa steg i min forskning är att jag ska lyfta in snö till de som är inne, och se om de väljer snön före vattnet.

Sen måste jag studera lite mer om det här med inavel i fårbestånd, för jag är så himla sugen på att behålla den svarta baggen med horn. Han håller dessutom på att öva för fullt på sina kamrater, så han vet säkert vad som ska göras.

Och nu är det -30, hua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *