Helt rätt

Lyssnade till P4 Norrbottens nyheter http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=3690452 och tänkte att det var ju dumt av officeren att säga “Henne har vi avrättat”.

Vidare att det är helt rätt om han får sluta med det, eftersom all form av mobbing är effektbrott. Alltså, det spelar ingen roll om officeren t ex är barnslig, har rå humor etc. Han har en position som gör att han har makt att skada andra, och därför måste han bort från sin position.

Mobbing ska leda till konsekvenser för den som mobbar. Ungefär som att misshandel och mord leder till fängelse om det är uppsåt och planlagt, annars som vållande till kroppsskada och dråp, eller vållande till annans död, och i alla fallen skadestånd.

Gör man inte något liknande med mobbing, så kommer det aldrig att minska, för det kommer alltid att finnas…

Jag mobbade en kille i klassen när jag gick på högstadiet, och jag blev kallad till klassläraren tillsammans med mina föräldrar. Efter det förstod jag att jag gjort killen ledsen när jag avvisade hans kontaktförsök på det sätt jag gjort, och sen lät honom bara vara.

Men hur är det med självmord? Vet de som tar livet av sig att de kommer att dö och försvinna för alltid? Eller tänker de kortsiktigt, typ “jag ska minsann visa dem”?, och att de själv sen kan “stå och titta på” när man kommer fram och sörjer dem?

Jag var nära på att missa hela inledningen av min Leviresa, eftersom Pajala drabbades av sitt femte självmord för i år. Blev tur nog befriad att åka, eftersom jag de senaste åren blivit tvungen att utreda så många fall. Det är bra om man fördelar dessa tragiska jobb mellan kollegor, så att t ex Pajala som bara har 3 poliser, inte behöver åka på alla kontinuerligt.

Men jag funderar än. Varför hade Pajala 5 självmord, medan hela länet i övrigt hade 18 fall? Pajala står nu för mer än 25% av fallen, fastän vi befolkningsmässigt bara står för 2,5%…

Det har i alla fall jag klart för mig – att mördar jag någon, så hamnar jag i fängelse för resten av mitt liv, och tar jag livet av mig, så är jag borta för alltid – och det är “på riktigt”, d v s inget att fantisera om!

3 thoughts on “Helt rätt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *