Besiktigad!

Ja, idag har jag haft en stor utgift… för hela min fastighet har blivit brandbesiktigad, inte bara huset och ladugården, utan även stugor och utebastu. Och jag blev riktigt glad som byggherre, när min “natursten” under bastu-ugnen var perfekt! Precis som det ska vara, mer än 8 cm tjock under asklådan, och med luftspalt mot golvet. (Jag som blev lite utskrattad när jag bar in stenen i bastun…)

Det som var mindre bra, var den pråliga och glänsande skorstenen på stugan… tillverkaren har gått i konkurs, och godset är klent… men även den blev godkänd efter noggrann undersökning, med upplysning om att den har “effekt-begränsning” till max 3 vedklabbar, även om själva kaminen skulle tåla mer.

En bra genomgång, även om utgifterna inte stannar där… för jag måste köpa fotsteg, som jag monterar med 30 cm mellanrum, och sätta glidskydd för stegen, på alla tak, även skogskojor och utebastur (men inte rastkojor/mobila enheter). På huset måste jag montera en ny fast korrosionstålig stege, alternativt taklucka. Detta gäller mig som fastighetsägare, oavsett vem som sotar.

Om jag vill, så kan jag söka egen sotning på alla objekt, även huset, eftersom det inte klassas som ett flerfamiljshus. Men, det tänker jag inte göra, för jag tycker att det känns tryggt när sotaren kommer med sina synpunkter, och kan se om det uppstår några avvikelser.

Men stugor och utebastu kanske? Ja, och det är ett krav på att de först ska ha blivit brandbesiktigade (ansökan finns i blanketter)

http://www.pajala.se/Pajala-kommun/Om-kommunen/TrygghetRaddningstjanst/

Kolla era eldstäder, och om de har blivit besiktigade efter monteringen. Det kan finnas fabrikstillverkade nya eldstäder i byggpaket som inte är godkända. Och en enkel åtgärd som alla ska göra NU, är att kolla om den vedeldade bastun har en minst 7 cm tjock sten eller liknande under sig, om den inte står på betonggolv. Det är oftast så det börjar brinna, under asklådan – vilket kan vara rent livsfarligt en sen kväll i en stugby!

Även här har de bommat den informationen? http://www.brandskyddsforeningen.se/i-hemmet/sotning/brandsakert_placering

Och nu funderar jag… varför inte bära in en stor platt sten in i bostaden, där man har sina fina ljus till jul? Eller vid strömavbrott. Och det kan ju bli riktigt fint, om man dessutom murar dit fina kanter, som en brandfast låg bassäng som tål ljustipp och stearin. Såg en gammal murad eldstad (säkert med eldningsförbud), som användes på det sättet – för ett ljushav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *