Byt fokus!

Tänkte jag, när jag nu på morgonen lyssnade på Tova och hennes kollega i P4 om sömnproblem, och mindes återigen när jag som barn hamnade i den där oroliga grubblar åldern och inte kunde somna.

Minns rutinerna, att man gick i sin säng och lade sig, och när man intagit sovpositionen, så ropade man till mamma och pappa “tulkaa peittämhään” (vet inte hur det ska översättas, men typ att de skulle komma och dra täcket på mig) och så kom någon av dem och sade god natt, varpå man somnade.

Men sen kom en period då jag låg och ängslades över allt möjligt, som sjukdomar, vattenskador och bränder, och kände mig tvungen att vakta allt genom att vara vaken. Så, efter täcköverdragandet och godnatten, började jag efter en stund ropa “jag kan inte sova”. Minns inte hur många kvällar, eller om jag ens förklarade varför jag inte kan sova, och om jag fick de klassiska råden att dricka mjölk… men, det jag minns, är när pappa kom in en kväll, typ om han hade fått nog av mitt ropande eller så, och med riktigt mörk och dov stämma sade allvarligt:

“Blunda, och tänk på ingenting, då kan du sova”.

Alltså, i stället för att säga “Blunda och tänk inte på någonting”, så sade han “Blunda och tänk på ingenting”. Behöver jag säga mer? Fokus, det ligger alltså på ett speciellt ting, d v s ingenting, i stället för på alla möjliga, som någonting… och det fick min breda och tänkande hjärna att begränsa sig på en sak, i stället för flera, och så småningom gick jag in i en vit sömntrans – som sitter i än idag!

Ja, jag behöver bara lägga huvudet på kudden i sängen på kvällen, så sover jag. Och som sagt, det blir vitt när jag blundar… för min analys av “ingenting”, den där natten då för länge sen, var att ingenting är vitt, transparent, och svagt självlysande där bakom ögonlocken…

Och, nu hoppas jag att jag genom min blogg här, åtminstone kunnat hjälpa en enda person att lättare somna i kväll!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *