Betula nana

Nej, jag och Markku ses inte oftare än så här… Sist tog han med sig sin Samsung, och nu har han den med sig igen. Min egen dator är alltså trasig, och både jag och reparatören jagar älg, varför prioriteringen stått still.

Och still, det stod även älgen. Eller älgarana. Hade tur i måndags, första älgjaktsdagen, när jag redan efter 1 timme kom åt att skjuta en kalv. Det var en ko och en kalv som kom spatserande efter diket, där de åt bla sånt här http://linnaeus.nrm.se/flora/di/betula/betul/betunan.html

Helt otroligt, tänkte jag, efter att ha gått efter vägen, i sidmedvind, för att gå längs rågången och över diket, och sen tillbaka över myren, där jag sittande på en tuva skulle intaga mitt morgonkaffe, men ringde till pappa, som försökt nå mig 2 ggr på ljudlöst – och plötligt såg två älgar på ca 80 m! “Jag ser älgar, jag måste sluta nu” och så klick, lade jag på.

Hade äran att se kon och kalven i ca 15 min, betandes längs bäcken, och de fick inte vittring på mig p g vinden. Kon tittade dock 3 ggr på mig, rakt in i ögonen, och pipan… men, hon vinkade bara växelvis med öronen, och fortsatte att beta. Hm, undrar vad hon drog för slutsatser av mig? Att jag var en tuva?

Hennes dåliga “självbevarelsedrift” orsakade i alla fall efterkommande tjurs snabba öde med ett “Hjärn-kotpelarträff-direkt dödande skott” http://jagareforbundet.se/legacy/webbjaktskolan/elk.htm så att den föll direkt, och dog snabbt av syrebrist eftersom även lungan var träffad (mycket av bogen blev dock hundmat till Jaska, komplett med ris)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *