Holy shit!

Tänkte att jag fick en Salming-näsa… när jag i chock kupade mina händer över ansiktet och kände hur blodet pulserade fram i näsborrarna… Ja, jag fick mig en rejäl smäll från vedmaskinens björkände. Hm, egen dumhet, för jag matade två smalisar samtidigt (vilket man inte får göra). Men oavsett, så slog jag snabbt av traktorn med näsan i vädret, i fall det skulle bli att åka ilfart till sjukan… men icket, inget verkade av eller sprucket, och jag tror nästan att pappa stoppade blodet också?

“Gå sätt dig i bilen en stund” sade han, efter att jag envisades med att starta traktorn igen åt honom så att vi skulle få lasset färdigt, och där i bilen kände jag hur hjärtat slog inne i näsan, men blodflödet upphörde. Och sen när vi kom hem, och jag ansträngde mig lite när jag skulle lossa släpet, så hann jag bara säga “oj, nu började jag blöda igen” och visa näsan… så slutade det bums. Märkligt… oavsett vad!

Ja, nu sitter jag här med en öm näsa som är täppt med torkat blod, och det såg faktiskt ut som att jag åkt på en rak höger. Hm, hm, hoppas det inte blir missfärgat eller mer svullet, för jag hade tänkt gå på dans med Markku i Kaunisvaara på lördag, där jag säkert skulle få många frågor…

Nå, nu har jag inte tid att tänka på mig själv och hur det skulle ha kunnat gå, för jag har ju 14 lamm att ta hand om! Alla har lammat, och en tacka är ännu inlåst, för hon var också av den sorten som stressade ut sitt lamm på långbete, vilket resulterade i att den trött låg där som rävbete. Inburen och inlåsta, det är vad som krävdes. Men det är inte lätt, för hon tänker tydligen sparka sig ut i friheten igen…

Så här i efterhand kan jag konstatera att de skyggaste och tråkigaste personligheterna bland tackorna har varit de som har skött lamningen bäst. Plopps, så var de ute, starka och friska när jag kom dit, och tackorna lugna och stilla de första dagarna under tak, utan att bry sig om mat desto mer, nöjda med fodret och mjölkörten jag ger. Typ, de tackorna sätter lammet i första hand, medan de andra vill till att “leva som vanligt” så fort igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *