Gratisreklam in i det sista

Vad var det jag sade? Hade jag tänkt skriva. För det var det jag sade, konkurs, när Patrik var inne på att anställa mig som controller till sitt företag. Men nu får jag väl vänta ett tag till, trots att jag trodde på Lotta i P4, att ansökan inkommer kl 15.45. Northland – de har lyckats än en gång att locka till sig pressen i stor skala!

Få se om Jonas försäkran om att gruvföretaget är ett bolag som kämpar in i det sista, övertygar andra än IF Metall? Spänningen är olidlig…

Och medan jag väntar, så kan jag berätta att jag har varit på skogsträff i Törböle i lördags. Där lärde jag mig att kvalitétsmätningen går mer på erfarenhetsrutin, än på optik. Mätaren har nämligen mindre än 1 sekund på sig att se om det finns kvistrader på en lång stock – och det går ju inte!

Lärde mig att rotstocken ska apteras kort, för det är ett tecken på att det är en klass 1. Är det en klass 1 som apteras för lång, så blir det en klass 2 på rutin… statistik typ. Så, det gäller att läsa prislistan en gång till, och se hur mycket mer en kort etta kan ge i förhållande till en lång tvåa?

http://www.sveaskog.se/Documents/Produkter%20och%20tj%c3%a4nster/S%c3%a4lja%20virke%20och%20biobr%c3%a4nsle%20till%20Sveaskog/977-4488%20Virkesprislista%20127BD_5.pdf

Om diametern är 17 cm i toppen, så ger en 340 cm lång etta 593 kr -90 kr= 503 kr/m3to, medan en 490 cm lång tvåa ger 598 kr + 20 kr= 618 kr/m3to… tvärtom m a o, och man undrar ju vilken beställning skördarföraren har fått!?! (jo, att göra ett snitt som ger långa stockar, men betalar säljarens minst)

Så, än en gång – ta reda på vilka dimensioner sågen vill ha, och betalar mest för, hugg själv, och kör dit det medan de ännu finns kvar! Både sågägaren och markägaren vinner på att betalningen sker per stock, inte på leveransens genomsnittslängd – som säkert blir 4,29 m…

Hm, och kan man säga att timmerstockarna idag är skogsbolagens monopolpengar? D v s att man byter billiga klass 1 stockar mot dyr massaved? Efterfrågan och utbud styr, ett trolleri mellan sågar och massafabriker – och allt är matematik! Ja, t o m skogen.

Nå, hur som helst, så får stocken vara ganska krokig, ha rotsprickor, och även skador en handflata in på båda ändorna, för att ändå bli en klass 1:a. Däremot tål det inte kvistar, och torrkvistar tar också ner dem direkt till 3 eller 4. Och vrakstockarna är lika att sätta i massahögen direkt, för annars förlorar man 30 kr/m3.

Det, det är vad jag har lärt mig medan jag har haft ett skrivuppehåll. Och nu berättade Markku att Sverige ropar efter virke från Finland, till den grad att man i grannlandet är beredd att ta körskador genom att tumma på tjällossningsuppehållet…

M a o, det är eurons fel att virkespriserna är så låga i Sverige, och att köparna inte hör av sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *