Billigast och bäst

Att röja. Pappa tyckte att bästa viltåkern är att ta fram röjsågen när snön packats ner och blivit skare. Då kapar man ner undervegetationen av “paju” på gamla myråkrar. När man kapar ner de höga risbuskarna, så börjar de växa längs marken och bildar nya skott. Av dessa buskar får älgen mat även vintertid, och kanske låter mina tallplantor vara? Jag har nämligen en plantering som snart är helt förstörd… p g a att den har hamnat mitt i ett älgstråk.

Byggstråk, det har jag varit i nu… och kan inte förstå varför kommuner planerar hus så nära avarandra. Gamla fina bondgårdar vid älven, som under årens lopp har fyllts på med hus av alla de sorter! Ser inte alls strukturerat och fint ut, och även ustikten har försvunnit för moderhusen. Hm, precis som om alla fina tornedalsgårdar i Tärendö fylldes på med hus inpå knutarna! …trots att det finns hur mycket skog som helst runt i kring – och en såg som skulle kunna ta hand om det fällda timret…

Pello, det är här jag har varit. Och igår när det kom folk och hälsade på redan till frukost, och hela dagen när vi arbetade ute, så sade jag till Markku att vi måste åka ut till deras stuga i skogen en sväng så att jag får vara mig själv en stund… mitt på dagen utan Norrlands Guld. Ja, och det var skönt, men när vi kom tillbaka och skulle äta middag ute, så var allt stängt. Utom grillen. Så det blev renkebab med strips, vilket var riktigt gott med den färska salladen bredvid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *