Filat baser

Och skjutit skarpt. Med en Fluke 561 IR Thermometer. Laser, för att mäta temperaturen på olika ställen uppe på kallvindan och inne i huset – ganska smart! Nu vet jag var jag behöver tilläggsisolera, och att den otäckta ventilationskanalen nästan är en lika stor värmeutvecklare som murstocken. Inne i huset däremot var det gaska jämnt 20 grader överallt, förutom i taket där värmeförlusten var tydligast, där var det varmare. Hm, och i köket på ett ställe var golvet lite kallare, och det stämmer under ett kallinsläpp uppe på vinden… Hm, hm, ganska tydligt alltså att värmen stiger uppåt, medan kylan kryper neråt, om det inte är tillräckligt isolerat. Och fukten, den verkar bildas där + och – möts.

Nöts, det gör även den felaktiga basen när man filar. Köpte en grov fil för 108 kr på Andor igår, och idag medan Markku tog sovmorgon, och sedan diskade, så filade jag på, i flera timmar! Har nämligen gjort något jag inte har tänkt göra – jag har monterat ett kikarsikte på min älgbössa! En gammal kikare med lite gulaktig halvsuddig skärpa, som jag ändå tror är perfekt för mig som vill ha båda ögonen kisöppna när jag siktar. Hur som helst så var det grånötta stålet med guldkantad ratt helt i min smak, och det är det som är det allra viktigaste!

Tänka sig, att jag har nått den högsta graden av manlighet – att jag längtar till höstens älgjakt! Inte nog med det, jag har även pysslat på med sånt som välrennomerade Jimmy Niilonpoika från Norra Kengis gör, d v s tillverkat eget och även ställt in i ställ. Och detta tack vare smarta karlar i huset. Ja, Markku hjälpte mig med filfiguren på slutet, och när jag funderade på hur jag ska ställa in kikaren efter att ha kapat ner basplattorna att passa fästet, så tipsade pappa att jag utan slutstycket siktar genom pipan mot en lampa ute i mörkret. Samma lampa ska sedan synas mitt i prick på kikaren.

Smart, tänkte jag, men det var inte så enkelt att hålla still utan bordsställ. Men då kom Makku på en lysande idé! Vi lade bössan på golvet med kuddstöd, siktade in en tejpbit på väggen, lät bössan ligga orörd, och siktade laserstrålen från termometern genom pipan – och vips, så var kikaren redan grovinställd – den röda pricken tog på tejpen!

Man lär medan man lever. En intressant dag! Och nu väntar läsning i en hemlig låda…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *