Samernas nationaldag och jag!

Vi firas alltså båda idag, och passande nog fick jag ett foto som jag kan publicera här på min blogg.

Foto: Rune Sevä

Det är en solig höstdag, och Muonio Sameby fick sig en rundtur på Northlands gruvområde, som utgör kalvbetesland. Och jag kan inte låta bli se in i framtiden… ett hotell som PEAB bygger… när gruvbyggnaden är flyttad till Kina… lagom tills Antarktis is har öppnat ,sig för global trafik, och oljeshejkerna behöver rekreationsområden med jakt, fiske, bärplockning, skidåkning mm – allt sånt som vi härdat folk har gjort i urminnes tid!

99/54 55, ganska bra siffror för en 44-åring, men jag ligger ändå i lä mot pappa. För han sade inte ens aj, när han fick en grov häftklammer genom tummen… Hm, och det var jag som fick problem med den grova häftapparaten mitt i allt, och bad om hjälp att få upp den. Vilket slutade med att han höll i, och jag drog – och pang! Aj, sade jag, för jag rev mig lite i tummen, “Den gick nog i tummen” sade pappa lugnt, och jag sade nej. Men sen tittade jag på hans tumme… usch! Huden var verkligen fasthäftad på baksidan av nageln… Hm, hm, och inte fick jag ringa sjukvården, utan bara hämta en smutsig tång.

Känns verkligen trist att det var jag som orsakade honom smärta och blod, men samtidigt känns det skönt att klamren for i hans tumme, och inte i mina ögon eller halspulsåder… m a o, att han har räddat livet på mig, igen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *