Minst en nolla till

Det var svaret från Karin Götblad. Jag ställde den sista frågan till henne innan hon hastade till flyget, och ville veta vad ett kvinnofridsbrott kostar samhället i snitt, jämfört med en vanlig misshandel t ex på krogen, där samhällskostnaden i snitt är ca 170 000 kr per brott – och det blev alltså näramare 2 miljoner kronor för ett brott i nära relation! (där 85% av offren är kvinnor, 15% är män)

Pengar som samhället skulle kunna använda till cancerforskning, mindre klasser i skolorna, och mer resurstid till att lösa s k vardagsbrott som drabbar många, så som stölder, skadegörelse etc.

Alltså, det är INTE kvinnornas fel att det kostar, utan männens, d v s att samhället får stå där som betalare av ett problem som troligen kommer att bli Sveriges 12:e folkhälsomål? I alla fall om man lyssnar till förskoleläraren som blev polischef, och kanske våran nästa Rikspolischef!?

Nå, när hon hade åkt, vågade jag också ställa min lite mer kontroversiella fråga till skaran höjdare och feminister som blev kvar och diskuterade i gamla spår… Och det var om man inte kunde få in ett nytänkande, genom att man slutar se kvinnan som ett offer, och i stället ger henne verktyg att ändra på sig själv? (utifrån talesättet att den enda man kan förändra är en själv)

… och jag blev nästan utbuad! I alla fall fick den unga kvinnan som tog replik mot mig en varm applåd… hm, och när jag försökte få stöd från en av polisens högre chefer, så blev det tvärtom – att han skulle lära sina tre söner att akta sig för farliga kvinnor, som mig…

Okej att det var med glimten i ögat, men jag bara undrar? Vad är det för farligt i att lära kvinnor att bli mer slipade mot män som utövar kontroll och makt över dem? Det handlar om självförsvar, om att förebygga brott, och att få ner samhällets kostnader. Så här tänker jag.

Vissa kvinnor vill ha farliga män, men då måste de också lära sig hur de ska handskas med dem. En psykopat är på ett visst sätt, och oftast är våldet välplanerat och kvinnans beteende ofta noga utstuderat? En narcissist är på ett annat sätt, och där triggas våldet ofta i gång av motgångar, irritation och kränkningar?

Kvinnor har m a o mycket att lära av män, och man får inte glömma bort att det finns godfungerande psykopater och narcissister både bland män och kvinnor som kan vara läromästare! Och då skippar man alltså våldet, som är förlusten.

Förlusten är att förlora någon man älskar, eller att hamna i fängelse.

Vinsten då? Det är att utöva impulskontroll innåt, i stället för partnerkontroll utåt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *