LRF – jag gick från en träff

Trött så in i bomben efter vindskrypandet igår, och en orolig natt efter söndagsstressen, gjorde att jag fint fick tacka för mig efter god köttsoppa i trevligt sällskap, med insikten att LRF trots allt värnar om det privata ägandet, och är en av få organisationer som driver en positiv samverkan med samebyarna! Eller, var det för att hon som höll i det, började prata i ring, som jag blev så akut trött!? Vet att jag har lite svårt att hålla koncentrationen och intresset uppe, om den som talar blir för energisk i en sak och upprepar sig inom samma gren allt för länge. Jag vill liksom komma vidare hela tiden, och se slutmålet – och köper absolut inte “att ha roligt” som en organisations huvud- eller delmål.

Att ha kul, är kul, men att ha det som ett organiserat mål – då måste jag säga skål! D v s att jag går ut och roar mig.

Nå, nu är jag hemma i alla fall, och kan ta en tidig kväll. Och egentligen borde jag ge min hjärna en liten smäll… för den verkar inte kunna lista ut det här med vart pengarna går… d v s alla aktiepengar som satsas i Northland – vart går de? Egentligen? Om en småsparare knallar in på Sparbaneken Nord t ex, och köper aktier för 5 000 kr, vart hamnar dessa pengar? I praktiken?

Tas de ut som 5000 kr i kontanter från någon som är firmatecknare på Northland? Eller stannar det hos banken tills ett visst datum? Eller äts de upp i cyberrymden… eller… snark, snark… tills någon professor kan förklara hela systemet för mig.

http://www.aktiespararna.se/ungaaktiesparare/Utbildning/Aktier/Sa-fungerar-aktier/

Inte svårare än så? Förstod ganska snabbt. I och med att jag inte ger pengarna i handen åt Waplan i ett direktköp, så vet jag alltså inte vem som får dem. Och Waplan har redan en gång fått dem vid ett direktköp? Och jag betalar egentligen för luft vid en aktieskurspekulation? Ungefär på samma sätt som om jag köper något jag tror är “antikt” på marknader och loppis? Och inte heller då vet jag vems begagnade grejer det egentligen är, eller vem som i slutändan får pengarna för dem…

Vem är banken, och vem är börsen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *