Pajala- Övertorneå, 17 000 kr?

Funderar över fläsket, och fantiserade om att jag skulle bränna bort det… genom att fälla 1000 m3 timmer!

Och gympan for ju direkt ner från magen till hjärnan… För det första är det inte lönsamt att fälla så stora mängder för hand och skota själv, och för det andra kräver planering, aptering och försäljning en rejäl dos av genomtänkt praktikteoretisk matematik!

Inte nog med det, ibland kan det kanske löna sig t o m att bara vänta? På järnvägen… så att inte 17 000 kr av pengarna går till “extra” transport!

Jämför klass 2 timmer 20 diam.

Pajala mfl (t ex Kardis)

http://www.norra.se/verksamhet/skogochvirke/Saljavirke/Documents/Virkesprislista_norrbotten_inl.pdf

Ötå mfl (t ex Pello)

http://www.norra.se/verksamhet/skogochvirke/Saljavirke/Documents/Virkesprislista_Norrbotten_kust.pdf

Fast den största funderingen jag har… är – VARFÖR KÖPER INTE SÅGARNA SJÄLV?

Tänk, om vi tar Juto och Krekula & Lauri, som båda finns runt Pajala, där det även finns en massa timmerbilsåkerier, än… så har ju båda redan inmätningsterminaler som bemannas av VMF, och de gör timmervisa inmätningar av allt som kommer in.

En prislista, “fritt köparen”, det är allt vad sågen skulle behöva! Och där skulle de med priset kunna styra vad de vill han in, och så skulle de också få in det som de betalar för… för som det är nu, så kan de betala för ett ganska högt snittpris (och kanske t o m för det gyllene snittet?) men, så innehåller högarna bara de klenaste och det grövsta… just det som de helst INTE vill ha!

Skogsbolagen delar nämligen upp även leveransvirket de köper. En del av det jag sålde sist t ex, gick till Jutos, och det andra till Setra, och om jag inte minns helt fel, så gick det attraktivaste dimensionerna ner till kusten – men det värsta av allt, jag blev lurad på 7000 kr, nästan på samma sätt!

Som jag skrivit tidigare, så ger skogsbolagen betalt för snittet, och eftersom de styr apteringen själv genom programmen som finns i datorerna i dagens skördare, så har de enkelt att begära några extra klena korta stockar mot slutet, som drar ner det upparbetade snittet. T ex just över 490 cm m3to, blir precis till UNDER den nivån inför snittomräkningen till m3fub, och 0 kr i pristillägg för längden. I det här fallet skulle mina 7000 kr ha blivit hela 24 000 kr!

17000 kr som straff för att jag bor i Pajala, och 24000 kr i omräknings- och apteringslurendrejeri… detta skulle alltså ha “kostat mig” hela 41 000 kr på 1000 m3. Usch, så fräckt!

Ingen nämnd… för metoden är nog allmänt använd… Men, nästa gång jag sitter i skördarhytten och fäller fröträd med bolagsföraren som frågar “ska jag ta den här, och den här?”om risiga eller skadade kelntimmerstockar för skogsvård, så säger jag nej! – för det är då de enligt direktiv tar ner snittet – och inte som jag trodde, att vara snäll med mig! grrr… och det var jag som betalade jobbet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *