Trubbigt

Hm, vad menar jag med det? Eller tänker på? Nej, jag vet inte, men det var den enda rubriken som flaschade upp i min hjärna när jag tvingade mig hit. Just det, det tar emot att skriva, eller rättare sagt, “allt känns ointressant” som ämne, när jag tänker på vad jag ska skriva. Inte det, inte det, och inte det.

Hur som helst så har livet haft sin stilla gång. Jobbat, mött gruvbilar, jagat bort renen, somnat i soffan, och allt sånt som jag redan skrivit om. Inget nytt m a o, och inga nya funderingar eller upptäckter. Eller förresten… jo, jag var ju på skatteinformation här om dagen, och det väckte en connection.

Under åren har man ju hört hur vissa pajalaföretagare är lite sura över finländare som kammar hem jobben här, inte minst i gruvan. Gammalt krigsarv och släktförnekelse och sånt har jag tänkt, men… det handlar kanske om konkurens, som de två samerna på nyhterna känner om samebyn?

Same, same, but diffrent, och då tänker jag på omvänd skattskyldighet. D v s om en svensk konsult tar 1000 kr för ett jobb på gruvan, och en finsk konslut 100 euro, då blir det inte bara en kursvinst, utan även 25% till i betalningsförmåga.

Om gruvan t ex köper tjänster för 10 miljoner, så har de 2 500 000 kr mindre att punga ut löpande, om de anlitar en finsk konsult till samma pris som en svenk konsult, p g a att momsen ska vara svensk, och inte finns på den finska fakturan, utan räknas fram av gruvan själv. I praktiken blir det ett nollsummespel, som dock har stor betydelse i verkligheten vad gäller tillgängligt kapital, i och med att gruvan inte har haft några produktionsinkomster under flera år.

Så, ni som klagat på finländarna, tänk om! Utan dem kanske vi inte hade haft en gruva? Och vem vet, på den finska sidan ska de kanske tacka svenska konsulter? Eller EU…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *