Nu har jag lugnat ner mig lite

Och kan konstatera vad det är som har gjort mig så upprörd – jo, okunskap och feghet! Jag kan bli så djävla arg både på mig själv och andra, när jag tycker att något är FF (fel och fegt). Grrr, ja, riktigt djävla förbannad!

Och nej, det har inget med mitt kön att göra, att jag är kvinna och hormonerna ska åka berg- och dalbana av naturen, utan endast därför att jag gillar “fair play”, raka rör, up to face, eller vad fan det nu heter på svenska…

Uppriktighet kanske? För om det något som skapar konflikter, så är det konflikträdsla… hur korkat det än kan låta. Jo, jag vet, för jag har nog trillat dit några gånger själv också.

Nå, som jägare och renägare har jag nu i alla fall hittat två punkter av okunskap som kan skapa konflikter i min närhet, om man inte vågar ta kontakt. Och det är dessa två frågor:

Meningarna i § 93

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19710437.htm

kontra § 3 och Högsta Domstolens fastställande

http://www.hogstadomstolen.se/Om-Sveriges-Domstolar/Pressrum/Nyheter-och-pressmeddelanden/Dom-gallande-renskotsel-i-Nordmaling/

Ett exempel. Om jag som renägare är ute i skogen och jagar älg, och får se en hund driva renar i vansinne, då får jag alltså skjuta hunden om den inte låter sig fångas, och meddela det till polis. Men, får jag göra det under annan tid än 1 oktober – 30 april?

Och hur är det omvänt? Får renskötarna skjuta en jakthund utan att ha meddelat ägaren under jakttid att de har tänkt flytta renar genom jaktområdet?

För säkerhetsskull ringde jag idag till samebyns ordförande, för att fråga om de håller på att samla renar på mina marker, med tanke på att jag har en gästjägare med en värdefull hund där. Men nej, insamlandet skedde högre upp, och jag kan nästan garantera att gästjägaren redan hade satt bort sin hund om han hade sett att den har tendens att jaga ren.

Studiecirkel och samverkan mot upprördhet, läs Monas blogg! 😉

http://www.synonymer.se/?query=uppr%F6rdhet

2 thoughts on “Nu har jag lugnat ner mig lite”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *