Finland har val…

Och snart har även vi val… tänkte jag, när jag var ner och läste Luoteis Lappi 4 oktober, som parade i hop mordvisan från Aarevaara med Titanic och Römppäviikko… ett dråp som skedde i Finland, men utreddes av svensk polis… eller, var det en handling som egentligen hör under nödvärnsexcess?

http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6dv%C3%A4rnsexcess

Inte vet jag, för jag var inte där, och har inte heller som polis hört vittnen på deras eget språk. Men ett bråk, det har jag hört talas om. Och det skulle vara mellan korte hete Oskar och långe bråktaktikern Ture. Men vad som egentligen hände där i mörkret vet ingen levande… medan delar av sången hålls levande… med jämna mellanrum?

Konstigt att det infaller i samband med valprocesser och sånt, för om jag inte minns fel, så hade även Norrbottens Kuriren en ariktel om “mördaren Kumpula” 2008 när jag var i den politiska hetluften… och har även en kusin som är jätte snäll, men som kanske drabbas negativt av både Oskars och Tures efternamn?

Eller, handlar det om blodshämnd? Nej, jag tror inte det, för Jonne som var offer, var Oskars bäste vän, och familjerna höll ihop även efter hans död. Och lyssnar man till HELA visan, så är den skriven för att avskräcka folket från att dricka alkohol… (vilket framgår tydligt av Ellen Siikavaaras slutkläm här)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=480525

… något som är aktuellt än idag, om inte än värre, med tanke på alla nya droger som kommer. Men, med nyhetesflödet och datorspel, blir vi i stället bara mer och mer immuna mot allt våld som sker ute i världen?

“Rör inte min kompis” – SANT!

http://sv.wikipedia.org/wiki/ANT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *