Mästernåjden sjönk…

Gruvan steg, mer och mer… tills stegen tog slut – och man började hänvisa “till någon annan”… och då ska man ju genast ta öronen åt sig, för att gå som katten kring het gröt?

Nå, hur som helst så har det varit en trevlig dag, där jag fick veta att den hovrande koptern flög över klarningsmagasinet bakom sandupplaget för att ta bilder, som inte finns… och allt har gjorts på tillstånd av samebyns ordförande… och då var det ju inte så konstigt att vi samer blev bjudna på lunch – vilket inte vi poliser blev!

Alltså, jag har varit på en gruvvisning där jag den här gången fick se mycket mer än sist, och måste säga att jag är imponerad över 5 miljarders bygget i blått och gult, med raka och rena vinklar, värd att montera ner och skeppa via Narvik t ex till Sydafrika?

Praktiskt möjligt var svaret, men Lennart var tveksam till konkurs, och Niklas önskade att den ska stå hans livistid. Och aktierna, de ska man se på längre sikt, typ 7 år.

https://www.nordnet.se/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=LU0488722801NOKLUOBMA&marketid=15

Men, jag måste erkänna en sak, och det är att jag hade önskat att bassängen hade hållit sig på samma sida om vägen som gruvan! Då hade servicevägen också varit en bra ny väg till Kolkko. Nu blir det trubbel som måste lösas.

Hm, och det ska bli spännande att höra vilka kommentarer som florerar när jag var klädd i kolt, min sameuniform för att klargöra mina roller…

Där båda alltså undrar över hur en sameby kan ge miljötillstånd till något som inte ens Gränsälvskommissionen kan ge vattentillstånd för, i och med att bassägen redan 2009 låg utanför Bergsstatens MKB/gruvtillstånd?

http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=113636&lan=fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *