Tropisk kväll i Markkus hotell

Hm, det luktade nästan som i Juva, som ligger i södra Finland. Tänka sig, att det är sån skillnad mellan Aarea och Pello, typ mer än en helt annan växtzon. Och nu när jag tar sån ton, så finns det en till fördel, och det är att jag i Pello kan sitta och beskåda Sverige för omväxlingen skull, för hemma ser jag Finland.

Aaah, en helt underbar semester har det varit, och i dag blev även fåren av med sin ull. Omkull, sitta och bli fin, inte alls så stort pin, verkade det som. Och jag kan konstatera att fåren verkar gilla sitt- och liggställning bättre än bänk. Men, bäst vore ju om jag lärde mig att klippa själv, och då kunde en höj- och sänkbar bänk vara det bästa alternativet i lugn och ro.

Mina får är stora, nästan 100 kilos klumpar varenda en, och tydligen hade han bara klippt lika stora eller större i Soukolojoki. Men, själv hade han över 300 får, och det förklarar varför han var så himla snabb på min minsta. Den gick på sådan rutin att jag knappt hann blinka.

Och en finka, det har jag äntligen börjat bygga. D v s att jag och Markku har böjrat timra! Vi har gjort en ram av fyra stockar, och tränar nu på halsning och långdrag. Ingen av oss har gått någon kurs, så den första stocken fick bli det… och ligger nu kasserad…

Tydligen är vi likadana han och jag, att vi lär oss bäst genom att stöta på problem. Man kör fast p g a att kunskapen inte räcker till, och sen börjar fasen “Sök, sök, sök” svar på frågan varför det inte funkar som man hade tänkt. Titta i boken, sök filmer på Youtube, och fråga alla som kan timra, för svaren kan variera.

Men, det viktigaste av allt – ta det lugnt! En ny stock har kommit upp för behandling, och ligger plant där och väntar med hjärtat lodrätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *