Skogskolt och sköteslega

Visade min karesuandokolt åt Sevä som kom med fakturan för skötesavgiften för mina renar, och han sade att det är en kolt som man bär i skogen, och betonade att det är män som bär den. Hm, tänkte jag, och sade att om jag är en polisman, så kan jag även vara en lappman. Enivst ska jag även ha ett läderbälte, fastän han sade att jag måste ha ett sytt bälte, typ vävt?

Sameblod har jag, och det kommer uppifrån farfarsmors gener, så däför tänkte jag att jag som kvinna kan gå i den manliga klädseln. Men se vad som händer om jag tar på mig den på nästa gärde? Ivägkörd skulle jag i alla fall inte bli.

Fast egentligen skulle det vara mer ekonomiskt att åka till Karesuando och köpa renkött för skötesavgiften, för då vet jag vad jag skulle få varje år. Nu kan det vara så att mina fåtalet renar bara syns vid räkning, men inte finns i gärde när det är dags för slakt. Skogen är stor, och det behövs inte många granar för att en ren ska försvinna.

Som i dimma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *