Vinklar, vikter och vattennivåer

Inte nog med att många svenska jägare har tränat på att spränga Pellobron, den har även hållt på att rasa av sig själv redan i byggnadsstadiet, hörde jag idag. Och detta just p g a av islossningen… och p g a byggnadsingenjören som inte hade nog respekt för den. Och inte heller för den äldre mannen som bröt på R, som sade att pelarna måste ha isbrytare. Nej, ingenjören skrattade bara, och sade att man numer inte gör sånt – och vips så tog den första isen pelaren och bron hängde sig. Vad gjorde ingenjören? Nej, han hängde sig inte, men han försvann och syntes inte till på två veckor, och enligt sägnen dränkte han missbedömningen i alkhohol.Här var det ingen missbedömning, utan rent ut sagt för sent. Fotot är taget av Markku, och egentligen behöver man inte säga så mycket om den, utan varenda vardagsmatematiker kan ju själv se varför den inte tippar, och varför den kommer upp. Även övning ger färdighet, liksom rutin ger lugn… för nu sitter den andra skotaren fast, men hela manskapet är hemma och tar lördag, och jag hör glada skratt i bakgrunden i köket. Men där dränks ingenting, för det är nya tag i morgon! – – – Och det jag ännu funderar över, är bron… den är byggd 1972, och delar av pelaren ligger kvar på botten av Torne älv… men, var är 7:an?! Den saknas helt på Riksgränsen mellan Sverige och Finland… liksom bortskuren… hm, lite märkligt… eller, var det “träning”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *