Oj då, somnade visst

Men det kanske inte är så konstigt? Först har jag lyckats bli vän med Lynx Rave enduro, efter 160 km på delvis guppig led, och därefter skumpat till Haparanda med 3 ärenden. Ja, den södra sträckan var som en guppig led, jämfört med våra vägar, som då känns som en slät myr…

Och skoterleden mot Liviöjärvi var faktiskt bäst. En liten omväg till Vasikkavuoma, som verkligen var värd varje kilometer! Fin utsikt över vår flygplats fick man också. En riktig konstrast till den överväldiga myren, med alla dessa lador… tänka sig att folket har räckt till för att slå myren in i dem. Hm.

Sen går leden fint upp på Mejabacken också, där utsikten verkligen är 360 grader. Men hur är det med Jupukka? Är det ett naturreservat man inte får åka till? Måste undersöka…

Nej, just det http://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/pajala/Pages/jupukka.aspx man måste vänta till det blir skare så att man kommer upp med skidor. Man får alltså inte köra skoter på Jupukka.

Så, nummer 1 för mig, som redan ser Ylläs och gruvan så fint härifrån, blir att rekommendera detta tillåtna naturreservat för alla turister!

http://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/pajala/Pages/vasikkavuoma.aspx

Slutligen, i polcirkelland finns tomten överallt, så det gäller att hålla sig under 70 km/h, hålla sig nykter, och inte ha vapen med sig. Visar man dessutom hänsyn vid bebyggelse, så kommer skoterlivet att få leva!

– – –

Mer detaljerade regler finns här, ett bra dokument jag hittade från Junosuando, där bötesbeloppen dock kan vara värda att kolla upp

http://www.junosuando.net/skoter/regler.htm

– liksom körkort!

http://www.korkortsportalen.se/jag-ska-ta-korkort/Snoskoter/

AM-kortet ger nämligen bara rätt till 15-åringar att köra just i dessa “turistgrupper”. Inte själv.

http://www.snoskoterradet.se/swedish/

Här ser vi det tydligare, att AM-kortet INTE ger rätt att köra skoter, samt ungefär vad det kan kosta att ta förarbeviset.

http://www.forarutbildningar.se/startsida.html

One thought on “Oj då, somnade visst”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *