Solen skiner

Och idag har både jag och pappa fått avlösning i nattvaket av Markku, som klev upp i ottan för att köra sin skördare. Skönt, allt känns mycket lättare när man är utvilad, och även gårdkvällens sköna utebastu gjorde susen.

Idag gick det bra igen att ta ut Saga på en fysisk och mental promenad. Men, den här gången chansade jag inte att släppa henne lös i det fria. Lät henne klia sig mot den kasserade höbalen som är i perfekt halshöjd, och sen fick hon äta en stund av timotejhöet som är hennes favorit balar.

Nu är det bestämt, Saga ska få åka till veterinären, som avgör hennes öde. Letade fram hästpasset, och tänka sig, jag har haft henne sedan 2006, och inte en enda gång har hon varit sjuk tidigare. Lösdrift är m a o bra för djur, och om ni funderar på det, så skulle jag råda Er att ta kontakt med t ex Micke i Kardis för att få råd om hur man gör en “brinnande” torrbädd.

Anledningen till att Saga ofta väljer att lägga sig ute vid maten, och inte i ligghallen, är just detta, att underlaget vid maten är en brinnande levande bädd p g a fårbajs och hästpiss i den stora mängd spillhö som blir där intill den redan brinnande högen, medan liggghallen tyvärr har torrt och dött sågspån. Men nu får hon som sagt stå och sova i en spilta med trägolv, vilket många hästar också gör.

Och nu slog det mig, att andra lyftet inte satte igång hjärnan att filma i bilder… så jag kan inte se vad jag gjorde. Men den här gången har jag ont i höger höftparti.

Själva lyftet skilde sig lite från första. Nu använde vi inte höbalsgallret som motstöd till hennes egen kraft, eftersom hon inte visade samma kämparglöd. Pappa tog helt enkelt över när han såg att jag inte fick henne att kämpa. Han körde skickligt den breda jordskopan djupt in i höbädden, och lyfte försiktigt upp hela bädden och hennes bak rakt framåt, så att hon bara behövde sträcka på benen. Inget vacklande över huvudtaget, men hade hon gjort det, så hade skopan varit mjuk att falla mot, för den var full med brinnande hö, renhudar och fårskinn. Vad hon gjorde? Hon vände sig relativt smidigt om, och började äta hö i riktning mot traktorn som stod på tomgång. Traktorterapin fungerade?

En märklig häst m a o.

2 thoughts on “Solen skiner”

  1. Veterinärerna sade båda att det inte är så mycket de kan göra, eftersom hon inte har feber, samt äter och bajsar som vanligt. Det bara “bantning” som gäller, och avlivning om hon inte kan resa sig igen. Därav transport till Gällivare, så att det inte händer igen. Allt gick mycket fint, och hon imponerade stort, det sista hon gjorde.

  2. Har Saga fått sin dom än? Varför tar du inte hem veterinären, enklare och säkert inte så dyrt. Kolari har bra priser ialla fall på hund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *