Hur är det med hästen?

Frågorna var många igår, och inte bara om jag fryser om fötterna i mina poliskängor… vilket tyder på att Pajalaborna följer med både i nyheterna och här på min blogg, kul!

Det slog mig, av hästfrågorna och kommentarerna, att hästen är ett djur som sitter männen varmt om hjärtat! Men, det är klart, det är ju bara att tänka på förritidens jord- och skogsbruk, vad viktig hästen var för husbonden. Vilket man även kan se på s k westernfilmer. D v s att hästen inte har varit ett gullgulldjur för flickor.

Min Saga är en gårdshäst, och för mig är hon ett viktgt inslag i kulturmiljön, både vad gäller bete och en fröjd för ögat. Köpte henne för att köra i skogen, d v s dra, vilket hon är bra på, men så visade det sig att hon hade hon en kronisk skada på bogen/ryggen som även hindrar ridning i större grad, och därför blev uppgiften en helt annan, d v s “att finnas till”.

Och det gör hon nu, ute! Har kört normaliseringsprocess under två dagar, där hon har fått besöka fåren, platsen där hon blev liggande, traktorn osv, och nu i morse bestämde jag mig för att ta ut henne helt när det är så milt, och medan det ännu är mörkt ute, så att hon när dagen ljusnar – inte ens kommer ihåg att hon har varit inlåst!

Mental trollning, det skulle man väl kunna kalla det? Men, jag får hålla ett noggrant öga på hur hon beter sig, för jag märkte att vattendrickandet har blivit mer än ettvattendrickande – det har blivit en s k klassiskt betingning! “När jag dricker vatten, då får jag bröd från Eeva-Liisa eller Bengt”…

Hur jag märkte det? Jo, hon ville inte ha vatten i stallet, men när hon kom ut, sprang hon direkt upp till vattenhinken och visade ett tigg-beteende, samtidigt som hon drack som en tok… utan att bry sig om fåren eller matstället… så, en ytterligare teori jag har fått kan ju stämma, d v s att hon kan ha fått s k “vattenmage”, som är något som även älgarna tydligen kan dö av under vintern – för att inte tala om bantande flickor!

M a o, allt kan vara farligt om det blir fel. Så, det gäller att försöka hålla sitt sunda förnuft vaket, och tänka logiskt… som Markku gjorde gällande svettandet, och mot veterinärens ordination om värme… d v s att snabbt slå av värmefläkten, så att hon inte svettas ihjäl!

(Bilder kommer, när bluetooth slutar krångla).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *