Bakslag igen…

Den pigga och lyckliga Saga lade sig ner, och kunde inte resa sig igen. Så det blev traktorn igen, och den här gången rakt mot norr… sista utvägen. På benen igen, glad och pigg som vanligt, och ville mumsa hö… men, nu får det inte hända igen, då börjar det bli djurplågeri tycker jag.

Låt henne stå inne, ge absolut inget kraftigare foder, bara hö, och det finns ingen risk att hon fått i sig för mycket vatten, sade veterinären idag. Om hon äter och bajsar som vanligt, och inte är hänging, då klarar hon av att avvakta vidare åtgäder till måndag, sade den lugna och metodiska stämman, som säkert hörde min hjälplöshet i rösten?

Jobbigt! Något är det som är fel… men vad? Black Horse Basic? Som inte är bra för musklerna? Nå, nu måste jag ta mig en funderare i lugn och ro, d v s vad jag som ansvarig djurägare ska ta för beslut här näst. Ett beslut som är bäst för min häst.

Fundera, fundera, fundera, medan tid finns. Så att man inte tar ett förhastat beslut som man får ångra.

Hm, en märklig situation, som jag aldrig trodde att jag skulle hamn i. Och nu finns det bara två alternativ. Att låta henne stå inne på en sådan plats att hon inte kan lägga sig ner, och hålla henne under observation till måndag, som får bli domedagen. Mår hon bra ännu då, så måste jag avgöra om jag kör en frisk och gående häst till slakt, där en veterinär avgör status innan slakt… eller så släpper jag ut henne, och lägger hon sig en 3:e gång och inte kommer upp, så får veterinärdomen komma på plats för destruktion.

M a o, traktorn kommer inte att lyfta en levande kropp fler gånger… för norr är förbrukad. Och tänk på det ni som tänker skaffa häst. Det går inte att ringa till “någon annan” och tro att de fixar det jobbiga åt Er.

http://www.agria.se/hast/artikel/Avlivning-av-hast

Och nu börjar jag inse det, hon är helt enkelt “gammal”! En blandrashäst utan stamtavla, som är uppskattat född 1993 i papprena, men kan i verkligheten vara ännu äldre… så, nu måste jag ut till stallet och se till henne, så att hon “trivs och mår bra” – oavsett utgång!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *